ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-03-2015, ora 10:05

Targuri si expozitii pe pietonalul Stefan cel Mare

Articol de Cristian Amariei
La finalul acestei saptamani, mesterii populari vor prezenta iesenilor arta incondeierii oualor. Vor fi, de asemenea, expuse icoane pe lemn si sticla si alte obiecte cu tema religioasa realizate din lemn.

Manifestarea interactiva „Oua incondeiate”,ajunsa la a XV-a editie,se va derula in perioada 27– 29 martie 2015, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant. Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, Primaria Iasi si Directia Judeteana pentru Cultura, in parteneriat cu Asociatia „ART – Mestesugurile Prutului”.

In preajma Sarbatorilor pascale, manifestarea va prezenta publicului tainele mestesugului si ale artei incondeierii oualor,in cadrul atelierelor interactive sustinute de mesteri populari din Bucovina: Paltinu si Vatra Moldovitei, precum si din alte zone ale Sucevei: Ciocanesti si Magura – Ulma. De asemenea, in premiera la Iasi va fi prezent un mester popular din Brasov, tara Barsei fiind considerata, dupa Bucovina, a doua mare zona etnografica de creatie a oualor incondeiate din Romania. Alaturi de acestia, vor mai participa mesteri din: Barlad, Rogojesti, Vorona si Dangeni – Botosani, Piatra – Neamt, Scanteia si Mosna – Iasi. Expozitia va fi intregita si cu ajutorul creatorilor populari ce vor expune pe parcursul celor trei zile ale manifestarii, icoane pe sticla si lemn, obiecte cu tema religioasa realizate din lemn – troite miniaturale, pistornice, cruci de mana.

De saptamana viitoare, incepand cu 2 aprilie, pietonalul Stefan cel Mare va gazdui Targul de Pasti. Comerciantii ii vor astepta pe ieseni cu produse alimentare traditionale, cadouri cu specific pascal, obiecte de artizanat si hand made. Pietonalul va fi decorat special pentru a intampina Sarbatorile de Pasti. In vederea desfasurarii targurilor vor fi montate pe pietonal 30 de casute pentru comercianti si mesteri populari.

Foto: iasi4u.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii