ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-11-2014, ora 13:36

Studentii de la „Cuza” intra in greva japoneza

Articol de Cristian Amariei

Studentii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi sunt profund nemultumiti de ultimele decizii luate de conducerea institutiei iesene si de modul in care sunt tratati. Dupa ce le-au fost incalcate drepturile in mod repetat, dupa ce conducerea institutiei a refuzat orice forma de dialog institutional si dupa au facut mai multe sesizari cu privire la incalcarea legislatiei in vigoare, tinerii vor intra in greva japoneza timp de doua zile.

Revendicarile principale ale studentilor sunt eliminarea noilor taxe pentru restantele din anii anteriori, reducerea tarifelor de cazare, adoptarea Statutului Studentului in forma sa completa propusa de Liga Studentilor si transparentizarea tuturor deciziilor care se iau la nivelul structurilor de conducere ale universitatii.

In mod repetat, conducerea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” a incalcat Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011. Mai intai, in ianuarie a.c., a fost adoptat un Cod al drepturilor si obligatiilor studentilor (Statutul Studentului) care reduce numarul de drepturi recunoscute de catre universitate studentilor si impune criterii discriminatorii pentru dobandirea calitatii de student reprezentant. Cu patru zile inainte de inceputul anului universitar curent a fost schimbat un regulament, impunandu-se abuziv taxe retroactive pentru examenele nepromovate din anii anteriori, desi, conform legii, orice modificare de regulament trebuie sa se faca cu minim 3 luni inainte de inceputul anului universitar. Un punct foarte important il reprezinta incalcarea principiului transparentei universitare, conducerea institutiei refuzand sa ofere raspuns mai multor cereri formulate in baza legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public.

In luarea acestor decizii abuzive, persoanele din conducerea universitatii se prevaleaza constant de autonomia universitara pentru a incalca Legea Educatiei Nationale, desi aceasta este o lege organica a Statului Roman. Ceea ce ni se pare mai grav este ca se face un real trafic de influenta prin invrajbirea studentilor reprezentanti din senat si a presedintilor celorlalte asociatii studentesti impotriva studentilor care sesizeaza abuzurile facute de conducerea universitatii. Mai mult, conducerea institutiei invoca adesea faptul ca aceste decizii abuzive au fost luate cu acordul studentilor din Senat, ca si cum asentimentul lor ar permite derogarea de la lege.” a precizat Silvian-Emanuel Man, presedinte Liga Studentilor din UAIC (LS IASI).

Avand in vedere ca cererile studentilor au fost pana acum refuzate, acestia au decis sa intre in greva japoneza (de avertisment) in zilele de miercuri 26 si joi 27 noiembrie. Daca nu vor fi luati in considerare de catre conducerea universitatii, tinerii sunt dispusi sa treaca la actiuni de protest.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii