ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-09-2012, ora 11:53

"Sportul si Creativitatea ne unesc!"- un proiect de incluziune sociala demarat la Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Asociatia Crestin – Umanitara Slujirea Vietii din Iasi in parteneriat cu Asociatia Copiilor Surzi din Moldova au implementat, in perioda 1 august – 30 septembie, proiectul “Sportul si creativitatea ne unesc!”. Proiectul este finantat de Comisia Europeana in cadrul programului Tineret in Actiune, Actiunea 3.1.a – Cooperarea cu tarile din vecinatatea Uniunii Europene, valoarea finantarii fiind de 7732 euro.

Daniela Cadar, coordonatorul proiectului ne-a informat ca a urmarit cresterea participarii tinerilor defavorizati la viata sociala prin practicarea sportului, prin arta mestesugareasca si prin initierea unor actiuni de constientizare a opiniei publice legat de problemele cu care se confrunta tinerii cu dizabilitati.

“Sportul si Creativitatea ne unesc!” este un proiect de incluziune sociala si a constat intr-un schimb bilateral de tineri, care a adus impreuna 2 grupuri de tineri dezavantajati (10 tineri cu dizabilitati severe alaturi de alti 6 tineri din mediul rural si urban din familii sarace) din Romania si Moldova, oferindu-le posibilitatea unui schimb de experienta si insusiri de abilitati in domeniul antreprenoriatului, a sanatatii, a sportului, a protectiei mediului, invatand in acelasi timp despre alte tari si culturi.

Activitatea centrala a proiectului a fost seminarul „Sportul accesibil tuturor”- educatie non – formala prin arta si sport - organizat in perioada 23 august – 1 septembrie.

Proiectul a pleaca de la premisa ca daca iti doresti si daca ceilalti te sustii, poti sa-ti depasesti limitele fizice si chiar daca te afla intr-un scaun cu rotile poti sa ajungi in varful muntelui.

Timp de 10 zile, tinerii participanti la schimbul bilateral au participat la worksopuri si ateliere, au practica diferite sporturi, au fost implicati in activitati recreative si creative si au descoperit aspecte din istoria si cultura celor doua tari prin vizite de documentare realizate in zone bine reprezentate cultural si istoric.

Pe perioada derularii proiectului a fost organizata campaniade constientizare„Spune Nu indiferentei”, atat in Romania (Parcul Copou din Iasi) cat si in Moldova (Parcul Central din Chisinau).

Metodele si instrumentele de lucruau fost cele nonformale, adaptatate grupului tinta (tineri cu deficiente senzorial si locomotorii) precum: workshop-uri, exercitii practice, activitati de team building, flash mob, biblioteca vie, atelier de creatie, dansuri, muzica si mancare traditionala, arta mestesugareascasi sport.

Rezultateleurmarite a se obtine au fost atinse si constau in cresterea increderii in fortele proprii pentru tinerii participanti si constientizarea comunitatii de necesitatea implicarii in procesul de integrare a tinerilor dezavantajati.

Locatiile alese pentru desfasurarea schimbului itinerant au fost Vatra Dornei si Iasi (Romania) si Chisinau (Moldova)–- localitati care reunesc cerintele unei asezari cu toate cele necesare desfasurarii in conditii optime a activitatilor de proiect.

Foto: depici.ro

     
Tag-uri: proiect, copii, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii