ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-01-2015, ora 10:26

Spitalul Regional, readus in discutie. Doi ministri vin la Iasi pentru reanalizarea proiectului

Articol de Madalina Irimia
Jumatate de milion de euro inghitit de studiile de fezabilitate, controverse legate de amplasament si contre politice - este bilantul celor 9 ani de cand la Iasi se vorbeste despre construirea unui Spital Regional de Urgente. Ministerul Sanatatii sustine ca proiectul a devenit acum o prioritate si ca va beneficia de fonduri europene, dar autoritatile nu au reusit sa cada de acord cu privire la locul unde urmeaza sa fie construita unitate medicala.

Spitalul Regional de Urgente este unul dintre marile proiecte ale Iasiului ramase de ani de zile doar pe hartie. Ideea unei unitati medicale care sa deserveasca toate judetele din Moldova a aparut in 2006, iar de atunci a suferit modificari in functie de ministrii care au ocupat portofoliul sanatatii. Cel mai vehiculat amplasament pentru viitorul spital a fost la Miroslava.

"Amplasamentul pentru spitalul regional se intinde de la drumul judesean Iasi-Voinesti-centura si merge pana la coasta de la Valea Ursului, zona pasunii, fost pasune Valea Ursului. Este o suprafata de 12 hectare si un amplasament de 5 hectare care este propus pentru locuintele colective pentru cei care ar lucra la spitalul regional," a explicat Corneliu Cusutura, inginer cadastru.

Terenul de la Miroslava nu mai este insa pe placul municipalitatii iesene, care il considera inaccesibil. Asa ca reprezentantii primariei propun acum un alt amplasament, de 17 hectare, la iesirea din oras.

Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iasi: "Noi am si propus Ministerului Sanatatii, pe baza unui studiu facut, mai multe amplasamente din care criteriile de punctaj, cel mai mare punctaj l-a obtinut amplasamentul de langa Drumul European chiar langa complexul comercial de langa drumul european ceea ce arata foarte clar ca e nevoie sa poti ajunge foarte usor si cu salvarile si cu elicopterul si, bineinteles, si cei care viziteaza bolnavii."

"Atunci a venit in zona domnul ... era ministru secretar de stat Raed Arafat, a vazut, i-a placut locatia respectiva, s-a dus si la Antibiotice si n-a fost de acord cu locatia de la Antibiotice. Nu stiu care sunt interesele sau ce se urmareste, dar, din punctul meu de vedere, cel mai bun loc - si din punctul multor oameni care se pricep la asa ceva - locatia de la Valea Ursului este cea mai buna locatie pentru construirea spitalului de urgenta," considera Dan Nita, primarul comunei Miroslava.

O noua discutie despre viitorul Spital Regional de Urgente ar urma sa aiba loc joi, cand la Iasi sunt asteptati ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, si ministrul Transporturilor, Ioan Rus. Costurile pentru ridicarea unitatii medicale sunt estimate la 200 de milioane de euro.

Sursa: digi24.ro
Foto: 7est.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii