ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
26-01-2012, ora 13:36

Spectacolul de balet "Anotimpurile / Nunta Insangerata" la CCS

Articol de Madalina Irimia

Opera Nationala Romana Iasi va invita la spectacolul de balet "Anotimpurile / Nunta Insangerata" vineri, 27 ianuarie, ora 18.30, la Casa de Cultura a Studentilor.

Nunta insangerata | dupa piesa cu acelasi titlu a dramaturgului Federico Garcia Lorca (1898-1936). Muzica: un colaj din citate de Manuel de Falla, Isaac Albeniz, Joaquin Rodrigo, Pablo de Sarasate, Joaquin Turina, Loregla, Amadeu Vives, folclor spaniol.

Anotimpurile

Regie si coregrafie: Roxana Colceag (Bucuresti)

Scenografie: Alina Dinca Puscasu

Nunta insangerata

Regie si coregrafie: Ioan Tugearu (Bucuresti)

Scenografie: Alina Dinca Puscasu

Interpreteaza ansamblul de balet al O.N.R.I.

Solisti - Leonardo: Catalin Ailiesei; Logodnicul: Dumitru Buzincu; Logodnica: Roua Raut; Sotia lui Leonardo: Monica Mihai; Mama: Beatrice Rancea. Recita actrita Pusa Darie de la Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi.

„M-au atras intotdeauna dansurile meridionale, fie ele grecesti sau spaniole. Prin forta lor ritmica si incarcatura lor tensionala ele corespund, probabil, temperamentului meu, genului meu de dansator dramatic. Le simt ca pe niste dansuri ale pamantului. Si sunt legat poate de ele si prin parintii mei, aromani, nascuti in Muntii Pindului.

De ce un balet creat de mine si nu unul scris anterior?

Prefer balete scrise de alti libretisti, pe acelea pornite dintr-o idee a mea. Prefer oricarui alt gen dansul de idee si forma de balet-teatru, prin care pot sa dau viata – in stilul meu – ideilor. In functie de ele imi aleg subiectul si imi caut muzica.

De ce Federico Garcia Lorca?

Citind piesa Nunta insangerata a lui Garcia Lorca, am fost fascinat si cutremurat in acelasi timp de blestemul personajului Mamei impotriva a tot ce ucide, oprind cursul firesc al vietii. As dori ca fiecare spectator sa plece de la baletul meu, nu incantat ca dupa un spectacol „agreabil”, ci incarcat de sentimentul izvorat din cuvintele Mamei: „Blestemate fie toate cutilete si banditul care le-a nascocit… si pustile si pistoalele si cutitul cel mai mic… si tot ceea ce poate cioparti trupul unui barbat. Al unui barbat frumos, cu floare la ureche, care se duce la vie sau la maslinii lui… si… nu se mai intoarce”.

Cuvintele de mai sus le scriam in 1983, cand am montat prima oara Nunta insangerata la Opera Nationala Bucuresti. Ele isi pastreaza pana in prezent sensul si rostul, chiar daca viziunea mea coregrafica are astazi o mult mai mareata tenta moderna.” Regizor si coregraf Ioan Tugearu

Am fost onorata de invitatia doamnei Manager Beatrice Rancea, de a veni sa fiu regizor si coregraf al unui spectacol din cadrul stagiunii Operei Nationale Romane din Iasi. Intalnirea si colaborarea cu echipa Operei Iesene a fost o experienta marcanta pentru mine, intrucat impreuna cu acesti oameni deosebiti, devotati muncii lor si actului artistic, am reusit sa realizam un lucru extraordinar. Multumesc pentru sansa de a veni in dulcele targ al Iesilor, prezentand in fata publicului, dornic de frumos, un spectacol de balet, cu promisiunea de a ma intoarce in acesta cetate a sfinteniei si culturii, ori de cate ori voi avea ocazia.” Regizor si coregraf Roxana Colceag

Creatia costumelor si a decorului intr-un spectacol de balet, fie clasic sau modern, este o provocare pentru orice scenograf. Cele doua creatii scenografice m-au dus cu gandul la simbolul mitologiei extremului orient ying-yang, adevar si minciuna, sensibilitate si violenta, feminin si masculin, candoare si forta. Am constatat ca rigoarea creatiei mele din aceasta seara trebuie sa redea libertatea si expresivitatea miscarii, printr-o transpunere a viziunii celor doi regizori-coregrafi, prin prisma imaginatiei mele. Este o dubla sarbatoare pentru mine intrucat cel de-al XX-lea spectacol ca scenograf este si debutul meu intr-o creatie de balet.” Scenograf Alina Dinca Puscasu

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii