ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-10-2015, ora 09:04

Specialistii din Iasi, atrasi cu salarii mari sa se intoarca acasa

Articol de Cristian Amariei
Dupa ani intregi in care am asistat la „migratia creierelor”, pe piata romaneasca apare un nou fenomen. Tot mai multi specialisti, in special din industria de IT, prefera sa se intoarca acasa. Sunt adusi inapoi de ofertele salariale foarte bune, dar si de dorinta de a fi aproape de familie. Colegii de la Biziday va prezinta exemple din Iasi, judet care se lauda ca numarul specialistilor celor care aleg sa se intoarca acasa s-a triplat.

Specialista in IT, Diana a lucrat timp de 18 ani in Canada. La inceputul acestui an, firma la care era angajata in Toronto i-a facut propunerea de a reveni in Romania pe o pozitie de top.

In acest moment coordoneaza de acasa mai multe echipe din intreaga lume, printre care si una de 20 de specialisti din India. Totul se face de la distanta, prin intermediul conferintelor, cu ajutorul laptop-ului si al telefonului.

Desi decizia Dianei de a reveni in Romania s-a bazat pe faptul ca salariul si celelalte beneficii i-au ramas la acelasi nivel ca in Canada, tanara s-a intors, spune ea, impinsa si de speranta ca lucrurile in Romania merg spre bine.

„Foarte multi isi doresc sa se intoarca acasa, eu cred ca este doar o chestiune de timp pana cand oamenii o sa inceapa sa revina si sa incerce sa faca ceva cu cunostintele acumulate acolo”, spune Diana Lefter, manager departament companie multinationala.

Andrei vine din India, unde a facut programare si a asigurat interoperabilitatea echipei de acolo cu cea din Europa. La scurt timp a fost recrutat sa vina in Romania sa puna pe picioare o companie de IT. Lucru pe care l-a si facut. A fost primul angajat al firmei pe care a dezvoltat-o si a dus-o apoi pana la 300 de angajati. intre timp a vazut cu ochii sai cum tot mai multi tineri romani din strainatate preferau sa revina acasa.

„De exemplu, in industria la care lucrez si cunoscand ce se mai intampla si vorbind cu oamenii, cred ca vorbim de cateva zeci, poate peste o suta de oameni care se intorc pe an in tot Iasul”, spune Andrei Postolache, specialist IT.

Si reprezentantii companiilor confirma ca specialistii din strainatate sunt vizati de firmele de recrutare din Romania. Motivul este in primul rand criza de specialisti de pe piata, dar si experienta celor plecati.

In domeniul IT salariile pornesc de la 500 de euro, dar cei care se intorc depasesc de multe ori 2000 de euro pe luna. Pentru pozitiile de management salariile sunt si mai mari.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
SIBNET,  07.10.2015 12:51

Cautam colaboratori pentru o activitate desfasurata pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la sibnet@usa.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii