A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714629306.9864.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Semnificatia zilei de 8 Martie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
08-03-2012, ora 08:13

Semnificatia zilei de 8 Martie

Articol de Madalina Irimia

Zi asteptata cu nerabdare de doamne si domnisoare, pe 8 martie, la inceput de primavara, se sarbatoreste FEMEIA – Ziua Femeii si Ziua Mamei, prilej de a darui flori si cadouri simbolice tuturor femeilor din viata noastra.

In intreaga lume, acesta zi este dedicata femeii, insa are o dubla semnificatie. Daca in tarile Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, in tarile baltice se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, cand copiii si barbatii daruiesc mamelor, sotiilor sau prietenelor flori, felicitari si mici cadouri, in semn de multumire, respect si iubire.

Se spune ca Ziua Mamei isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.

In secolul al XVII-lea, in Anglia se sarbatorea, in a patra sambata a postului Pastelui, asa- numita “Sambata Mamelor”, prilej de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi.

In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.

In anul 1907 Ana Jarvis din Philadelphia a inceput o campanie pentru a stabili ziua internationala a mamei in luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis. In urma acestor actiuni, la 12 decembrie 1912 ia fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei iar in anul 1914, presedintele Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei drept sarbatoare nationala, celebrata in a doua duminica din luna mai.

Desi astazi tarile lumii serbeaza Ziua Mamei la date diferite, tari ca Danemarca, Italia, Turcia, Belgia, Finlanda si Australia au ales, ca si Statele Unite, a doua duminica a lunii mai pentru a o dedica tuturor mamelor.

Pe plan international, ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, ci este cunoscuta ca Ziua Femeilor Militante, a celor care au luptat pentru ca noi astazi sa avem drept de vot, dreptul la educatie, la asistenta sociala, contraceptie, drept la proprietate si la divort.

Ziua internationala a femeii marcheaza, defapt, o comemorare a datei de 8 martie 1857, cand 129 de muncitoare din New York sunt arse intr-o fabrica de textile, fiind blocate inauntru, dupa ce au organizat un protest impotriva conditiilor mizere de munca si a salariilor mici.

In anul 1910 Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat recunosterea pe plan international a unei sarbatori dedicata femeii, fara a stabili insa o data exacta.

Ziua de 8 martie este declarata oficial drept Ziua Internationala a Femeii in anul 1921, cand reprezentantele bulgare in Secretariatul International al Femeilor din Internationala Comunista au propus ca ziua sa fie sarbatorita pe toata suprafata Globului iar in anul 1977 Adunarea Generala a ONU proclama ziua de 8 martie “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”.

CUVANTUL CHEIE AL ZILEI DE 8

MARTIE ESTE: "FEMEIE"

Sursa: feminin.netul.ro

Foto: lolipop.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii