ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-11-2015, ora 08:11

Semafoarele „inteligente” din Iasi provoaca haos

Articol de Cristian Amariei
Haos in trafic din cauza noilor semafoare instalate in municipiul Iasi. Pe marile bulevarde, dar si in intersectii s-au creat ambuteiaje, iar soferii s-au plans ca au fost prinsi in coloana zeci de minute. Blocajele au fost cauzate de testarea semafoarelor cumparate, culmea, pentru fluidizarea circulatiei. Sistemul prin care traficul ar urma sa fie decongestionat a costat 20 de milioane de euro.

Soferii au mers bara la bara, si au stat si cate o ora ca sa traverseze o distanta pe care, de regula, o parcurgeau in cateva minute. Traficul a fost dat peste cap de noul sistem de management al traficului pe care autoritatile il testeaza zilele acestea.

"50 de minute pe o distanta de jumatate de kilometru, maxim."

" - Vi se pare ca s-a mai fluidizat traficul de cand cu semafoarele noi? - Nu, nu, deloc, mai tare incurca."

"E mult mai greu cu ele, foarte greu, se circula bara la bara."

"Am sperat sa fie mai fluidizat traficul, dar vad ca e mai rau decat inainte," au spus soferii.

Prin proiectul realizat in mare parte cu bani europeni, in oras au fost instalate 1200 de semafoare inteligente, dotate cu camere de luat vederi conectate la un centru de comanda, de unde politistii locali au sarcina de a modifica durata de asteptare in functie de cat e de aglomerat traficul. Probele demonstreaza deocamdata ca sistemul este ineficient.

"El oricum a fost privit de la inceput ca un experiment , adica nimeni nu a putut sa garanteze de la inceput ca el va functiona, si cu toate astea s-au investit 90 de milioane de lei," a spus Marius Danga, consilier local.

Sefii Primariei din Iasi cunosc situatia, dar dau asigurari ca lucrurile se vor rezolva pana la sfarsitul anului cand proiectul ar trebui pus in functiune.

Mihai Chirica, primar interimar al municipiului Iasi: "niciuna dintre intersectii nu e batuta in cuie, ca sa spun, si pur si simplu se va adapta la necesitatile de trafic. E un subiect destul de sensibil in contextul pe care il stim cu totii, la unele dintre ele chiar eu mi-am aratat, sa spunem, opozitia si chiar au fost modificate."

Modul in care a fost implementat proiectul finantat cu bani europeni este cercetat si de procurorii anticoruptie. De altfel, primarul suspendat al Iasului, Gheorghe Nichita, a fost arestat preventiv pentru ca ar fi cerut mita 10 la suta din valoarea totala a acestui proiect, de la patronului grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, cel care a obtinut contractul pentru fluidizarea traficului din oras.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii