ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-10-2012, ora 17:42

Sediul primei GECT din Romania va fi la Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Astazi a avut loc reuniunea de lucru in vederea constituirii primei Grupari Europene de Cooperare Teritoriala (GECT) cu sediul in Romania. Evenimentul a avut loc la Iasi, organizatori fiind Consiliul Judetean Iasi si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) EURONEST. La reuniunea de astazi au participat dna Anna Kowalska, vice-maresal al Regiunii Podkarpackie din Polonia, precum si reprezentanti ai Consiliului Judetean Satu-Mare si ai Consiliilor Judetene membre ale ADI EURONEST.

Regiunea Podkarpackie este foarte deschisa la colaborare. Este important atat pentru Polonia, cat si pentru Romania, state care au aderat recent la Uniunea Europeana, sa ne pregatim pentru provocarile care vor urma. Vrem sa ajutam la dezvoltarea regiunilor noastre si sa avem o colaborare in cat mai multe domenii”, a declarat Anna Kowalska.

Presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, a afirmat ca evenimentele din aceasta saptamana sunt primii pasi concreti ai unei autoritati publice din Romania realizati pentru obtinerea de fonduri europene direct de la Comisia Europeana. Totodata, domnia sa a prezentat avantajele acestui proiect, printre acestea numarandu-se si reducerea birocratiei in procesul de absorbtie a fondurilor comunitare. „Regiunea Podkarpackie este prima care pune umarul la acest proiect. Conducerea regiunii poloneze a gasit ca proiectul de constituire a GECT este de incredere si pentru acest lucru ii multumim. Este un proiect important, care are multe avantaje pentru toate regiunile care se vor alatura”, a declarat Cristian Adomnitei.

Evenimentul se va incheia maine, invitatii urmand a efectua un tur al orasului, o vizita la Universitatea „Al. I. Cuza”, acestea fiind urmate de semnarea acordului de parteneriat si agrearea calendarului de parcurgere a etapelor premergatoare aprobarii documentatiei GECT.

GECT reprezinta un instrument juridic inovator promovat prin Regulamentul nr. 1082/2006 al Parlamentului European care faciliteaza cooperarea transfrontaliera, transnationala si/sau interregionala, avand ca unic obiectiv consolidarea coeziunii economice si sociale. GECT actioneaza pentru a implementa programe sau proiecte de cooperare teritorila cofinantate de Uniunea Europeana, in primul rand din instrumente structurale, Fondul european de dezvoltare regionale, Fondul social european, Fondul de coeziune etc. Spre deosebire de alte instrumente de cooperare, GECT dispune de personalitate juridica deplina, permitand asocierea de autoritati publice din state diferite pentru dezvoltarea si furnizarea de servicii in comun, fara a fi necesara existenta a priori a unor intelegeri bilaterale intre statele participante.

Crearea GECT ar putea reprezenta instrumentul cel mai adecvat pentru statele participante pentru depasirea birocratiilor nationale si pentru un dialog direct cu Comisia Europeana si alte entitati finantatoare. Desi Romania s-a numarat printre primele state membre care au transpus reglementarile europene cu privire la GECT in legislatia romaneasca, din cele 29 de GECT inscrise in Registrul Comisiei Europene, niciuna nu are sediul in tara. Autoritatile locale din Romania participa la 4 grupari constituite in Ungaria si Olanda.

Conducerea judetului si-a propus sa constituie aceasta grupare cu parteneri din Polonia, Slovacia si Ungaria, precum si cu cateva consilii judetene din nord-vestul Romaniei. Totusi, urmare a participarii la intalnirea organizata de Ministerul Polonez al Dezvoltarii Regionale in cadrul Grupului Visegrad 4+, autoritati din alte state membre si-au exprimat interesul pentru aceasta initiativa.

     
Tag-uri: sediu, GECT, Romania, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii