ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
05-10-2012, ora 05:22

Screening gratuit pentru depistarea osteoporozei cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei

Articol de Diana Dumitriu

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, in cadrul platformei „Impreuna pentru viata, sanatate prin cunoastere”, iesencele pot face, gratuit, teste pentru a depista riscul fata de osteoporoza, prin intermediul determinarilor de osteodensitometrie. Testarile se vor desfasura pe 8 si 9 octombrie, in Farmacia Sensiblu de pe strada Nicolae Iorga nr. 37, bloc N1. Determinarile se fac in baza trimiterii de la medicul de familie si a unei programari prealabile.

Potrivit Fundatiei Internationale de Osteoporoza (IOF), in Romania, prevalenta osteoporozei postmenopauza este estimata la 11,5% - ceea ce inseamna ca una din trei femei din Romania sufera de osteoporoza sau afectiuni osteopenice dupa varsta de 55 de ani. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, alaturi de partenerii nostri, am venit in sprijinul populatiei cu o campanie gratuita de testare pentru a diagnostica la timp aceasta afectiune si a evita aparitia fracturilor.

Osteoporoza, o boala a oaselor, fara simptome, care apare mai ales la femeile care au ajuns la menopauza, este definita in principal printr-o densitate minerala redusa la nivel osos, care duce, in timp, la o porozitate crescuta a oaselor si, implicit, la risc crescut de fractura. Cea mai frecventa complicatie asociata acestei boli este fractura de sold, care apare mai ales la femeile postmenopauza, cu un impact puternic asupra calitatii vietii acestora.

Numarul estimat de fracturi de sold in 2009, in Romania, era de 18.400. Majoritatea pacientilor cu osteoporoza nu beneficiaza de o abordare terapeutica adecvata.

Osteoporoza determina, in intreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi in fiecare an, ceea ce inseamna o fractura osteoporotica la fiecare 3 secunde. De asemenea, osteoporoza afecteaza 200 de milioane de femei din intreaga lume. La nivel mondial, una din 3 femei si unul din cinci barbati de peste 50 de ani sufera de o afectiune osteoporotica.

Foto: medicalnet.ro

     
Tag-uri: osteoporoza, analize, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii