A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713296319.6272.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Scandalul de la UMF Iasi: Ministrul Cimpeanu acuza o frauda la nivelul personalului administrativ; rectorul a demisionat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-10-2015, ora 08:11

Scandalul de la UMF Iasi: Ministrul Cimpeanu acuza o frauda la nivelul personalului administrativ; rectorul a demisionat

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a vorbit miercuri seara, dupa o vizita la UMF Iasi, despre "o frauda la nivelul personalului administrativ" al universitatii cu dosarele de inregistrare ale studentilor straini si a precizat ca vor fi sesizate organele de urmarire penala, iar rectorul institutiei, Dragos Pieptu, si-a anuntat demisia din functie.

"Este o frauda la nivelul personalului administrativ al UMF Iasi, care a facut o frauda cu dosarele de inregistrare ale studentilor straini, cu punctajele. Vor fi sesizate, daca nu s-au autosesizat deja, si organele de urmarire penala', a declarat jurnalistilor ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dupa vizita la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' Iasi.

In acelasi context, Dragos Pieptu a anuntat ca noul rector va fi ales de membrii Senatului UMF Iasi. Conform acestuia, pana pe 26 octombrie, va fi facuta reevaluarea a 951 dosare ale studentilor straini inscrisi in primul an si care isi platesc scolarizarea.

Masura a fost luata, conform reprezentantilor UMF Iasi, "dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor". Pe 5 octombrie, UMF Iasi a anuntat lista studentilor inscrisi in primul an la programele de studiu in limbile engleza, franceza si romana pe cont propriu valutar, iar, pe 15 octombrie, UMF Iasi a publicat o alta lista, mult mai scurta.

Nemultumiti fiind, un numar de 45 de studenti marocani, care nu s-au mai regasit pe listele UMF Iasi, s-au plans Ministerului de Externe din Maroc.

Ambasadorul Romaniei la Rabat a avut, pe 19 octombrie, o intrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe si al Cooperarii din Maroc pe tema situatiei studentilor marocani exclusi de pe lista candidatilor admisi la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.

Potrivit unor precizari ale Ministerului Afacerilor Externe venite la solicitarea Agerpres, studentii fusesera admisi cu suportarea personala a cheltuielilor de studii.

"Urmare a elementelor semnalate de Ambasada Romaniei la Rabat, dar si de Ambasada Regatului Maroc la Bucuresti, MAE a intreprins demersuri pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii stiintifice si pe langa Universitatea de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' Iasi, raspunsul acestora fiind comunicat partii marocane. MAE precizeaza ca are cazul in atentie, dar nu are competente de solutionare, demersurile fiind coordonate de Ministerul Educatiei si Cercetarii stiintifice", se arata in comunicatul citat.

Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' Iasi a anuntat, marti, ca procesul de inmatriculare a studentilor straini care isi platesc scolarizarea a fost intrerupt "dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor", iar Senatul Universitatii a decis, in sedinta din 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor "urmand ca in maxim o saptamana sa fie publicata lista finala a candidatilor admisi".

"Urmare a informatiilor aparute in mass-media referitoare la solicitarile de clarificari formulate de Ministerul de Externe din Maroc, cu privire la situatia a 45 de candidati cetateni marocani la admiterea la Facultatea de Medicina, in sesiunea de admitere septembrie 2015, pentru liniile de predare in limbile straine si limba romana pe cont propriu valutar, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Grigore T. Popa' Iasi face urmatoarele precizari: (...) Procesul de inmatriculare a studentilor la programele de studiu in limbile engleza, franceza si romana pe cont propriu valutar a fost intrerupt dupa identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidatilor. Senatul Universitatii a decis in sedinta de ieri, 19 octombrie 2015, reevaluarea tuturor dosarelor urmand ca in maxim o saptamana sa fie publicata lista finala a candidatilor admisi", se arata intr-un comunicat al UMF Iasi, postat marti pe site-ul institutiei.

Potrivit comunicatului de marti, conducerea Universitatii "a semnalat imediat aceste erori" Ministerului Educatiei si Cercetarii stiintifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate. Totodata, in paralel, conducerea UMF Iasi a demarat propria ancheta interna, iar institutia preciza ca va face "publice rezultatele celor doua anchete imediat ce ele vor fi finalizate".
     
Tag-uri: iasi, scandal, umf, admitere
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii