A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715498562.443.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Sarbatorile Iasului, delimitare intre religios si laic. Programul evenimentelor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-09-2015, ora 13:04

Sarbatorile Iasului, delimitare intre religios si laic. Programul evenimentelor

Articol de Cristian Amariei
Consiliul Local a aprobat in sedinta extraordinara de joi, 24 septembrie programul si bugetul editiei din acest an a Sarbatorilor Iasului. Votul alesilor locali a validat proiectul municipalitatii cu majoritate, fiind inregistrate si 3 abtineri. Pentru organizarea evenimentelor programate in luna octombrie, municipalitatea a estimat un buget necesar de 2,8 milioane lei.

Pentru organizarea Sarbatorilor Iasului din acest an, municipalitatea a demarat o campanie de consultare publica pentru a afla parerea iesenilor in privinta evenimentelor reprezentative.

„Este un eveniment important pentru ca ne ghideaza viata publica pentru aproximativ o luna de zile. Sarbatorile vor avea in 2015 o abordare speciala. Au fost completate mii de chestionare, din care am tras cateva concluzii. Iesenii vor ca Sarbatorile sa nuanteze o delimitare clara intre manifestarile religioase si manifestarile laice. Motiv pentru care, in acest an, pana in data de 15 octombrie nu o sa avem nici un eveniment zgomotos, laic pe spatiul public idintre Primaria Municipiului Iasi, Mitropolia Moldovei, inclusiv Palatul Culturii. Toate evenimentele se vor desfasura in alte puncte din oras, acolo unde posibilitatea de a te manifesta si cu muzica si cu dans sa nu contravina acelei stari pe care pelerinii vor sa o regaseasca la Iasi cand vin la Cuvioasa Parascheva”, a prezentat Mihai Chirica, viceprimar cu atributii de primar.

Evenimentele principale

Pentru prima data in acest an va fi organizat Festivalul de dans pentru copii si tineret – Iasi Junior ce se va desfasura intre 9 si 10 octombrie pe esplanada Hala Centrala. Festivalul va reuni formatii ale elevilor de la Palatul Copiilor Iasi si institutiile similare din Cernauti si Chisinau. O alta noutate a editiei 2015 este organizarea raliului „Iasi cultural trophy”, un eveniment neconventional care va pune soferii ieseni la concurs, punctele de control ale raliului fiind monumentele istorice importante ale orasului.

Concert rock si muzica populara

Sarbatoarea in cartiere va fi organizata si in acest an, fiind programate trei concerte de muzica populara, sustinute de interpreti ieseni. Acestea vor avea loc in Tatarasi, Alexandru cel Bun si Nicolina pe 9, 10 si 11 octombrie.

In parcul Palas, pe 13 octombrie va avea loc un concert rock special. „Este un concert al unui iesean – Ovidiu Lipan tandarica ce il avea alaturi pe Mircea Baniciu. in deschidere va canta o alta formatie din Iasi, reeditare a celebrei formatii Rosu si Negru”, a detaliat edilul. Tot in parcul Palas va fi organizata si Seara Valorilor, doar in cazul vremii nefavorabile evenimentul fiind mutat la Teatrul National.

Concertul aniversar va avea loc pe 15 octombrie fiind organizat in Piata Palatului Culturii, unde vor canta formatii locale, dar si un interpret renumit din strainatate. Acesta din urma va fi stabilit in perioada urmatoare, municipalitatea fiind deocamdata in negocieri. Spectacolul aniversar va marca si depunerea candidaturii Iasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 si se va incheia, ca de obicei, cu un foc de artificii.

Targurile sarbatorilor

Ca in fiecare an, Sarbatorile Iasului vor avea si o zona comerciala. Targul de obiecte bisericesti, avizat doar de Mitropolia Moldovei si Bucovinei va avea loc pe strada colonel Langa. Obiectele mesterilor populari si a mestesugarilor vor fi expuse pe strada Palat, zona fiind insa limitata in partea superioara a strazii. Fiind traditie apreciata de ieseni, va fi organizat si targul de blanuri, pe esplanada Costache Negri. De asemenea, este pregatita o noua editie a Sarbatoarii vinului la Hala Centrala. „Este insa o alta abordare. Producatorii de vinuri vor avea la dispozitie casutele primariei si un spatiu pentru terasa, iar sunetul va fi unitar, pornit si inchis de la un singur buton”, a mai spus Chirica.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii