ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-01-2012, ora 10:44

Sarbatoarea Bobotezei la Iasi. Aproximativ 200 de ieseni au mers la Mitropolie pentru a lua agheasma

Articol de Alexandra Stefanescu

Mitropolia a pregatit 12 butoaie de apa care vor fi sfintite astazi pentru credinciosii ortodocsi. Acest lucru are loc cu ocazia Bobotezei, sarbatoarea crestina ce incheie ciclul sarbatorilor de iarna. Conform traditiei, in ziua de Boboteaza are loc transformarea apei in agheasma.

Din cauza temperaturilor ridicate Mitropolia Moldovei si Bucovinei a inlocuit in acest an crucea de gheata cu una din crengi de brad.

In acest moment 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi asigura masurile de ordine la slujba din curtea Mitropoliei.

Potrivit site-ului www.crestinortodox.ro dupa slujba de sfintire a apei transformata in agheasma, in trecut, fiecare satean isi lua apa sfintita in vase de lemn sau de sticla aduse de acasa. Pe drumul de intoarcere ei strigau "Chiraleisa", pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cit mai mare a cinepii.

De asemenea, se turna cite putina agheasma in toate fintinile intilnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfinteau cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul ei. Daca pentru unii sarbatorile de iarna se incheie, pentru crestinii pe stil vechi prima zi de Craciun este pe 7 ianuarie.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii