ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-04-2015, ora 11:03

Saptamana „Scoala altfel” la muzeele literare iesene: program prelungit, obiecte rare, activitati de pedagogie muzeala si expozitii

Articol de Madalina Irimia
Muzeul Literaturii Romane Iasi a pregatit pentru saptamana 6-10 aprilie un program special, menit sa antreneze tinerii vizitatori. Astfel, muzeele literare iesene vor fi deschise si in ziua de luni, iar orarul de vizitare se va prelungi pana la ora 18:00. De asemenea, fiecare muzeu va expune doar pentru aceasta saptamana un obiect rar, care in conditii normale se afla in stare de conservare.

O serie de activitati de pedagogie muzeala se vor desfasura la MLR Iasi in cadrul saptamanii „Scoala altfel”, sub denumirea „scoala de la muzeu”. Elevii sunt invitati sa scrie mici eseuri despre expozitia de la Colectia „Istoria Teatrului Romanesc” in cadrul programului „Arhiva MLR cu vedere spre adolescenta”, urmand ca scrierile sa fie publicate de catre MLR Iasi. De asemenea, elevii sunt invitati sa scrie eseuri pornind de la ghidajul auzit, de la un obiect sau o poveste despre muzeele literare iesene, in general. Modulul se adreseaza claselor V-XII.

O alta activitate de pedagogie muzeala este cea denumita „Muzeele literare iesene prin obiectivul aparatului foto” in care vizitatorii sunt invitati sa fotografieze muzeele Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, Colectia Istoria Teatrului Romanesc, Vasile Pogor, urmand ca fotografiile rezultate sa alcatuiasca expozitii la muzeele literare iesene. Modulul se adreseaza claselor V-XII.

Tot in cadrul saptamanii „Scoala altfel” se va organiza „Campionatul licean de cultura generala Junimea 2015” de catre Clubul moldovenesc de jocuri intelectuale Quiz Iasi, in colaborare cu MLR Iasi. Modulul se adreseaza claselor IX-XII.

In colaborare cu Colegiul „Richard Wurmbrand” se va desfasura modulul „Arhitecturile muzeelor literare iesene pe intelesul copiilor”, concretizat in vizite la muzeele Mihail Sadoveanu, Vasile Pogor, Mihai Eminescu, Mihai Codreanu, Ion Creanga si Casa Dosoftei. Modulul se adreseaza claselor V-XII.

in Galeriile „Pod-Pogor”, miercuri, 8 aprilie, ora 18, va fi vernisata expozitia de arta plastica a clasei a IX-a E, prof. Gheorghita Vornicu, Colegiul National de Arta „Octav Bancila”. Lucrarile de pictura si sculptura vor putea fi vizualizate pana la sfarsitul lunii aprilie.

Pentru activitatile sus-numite inscrierile se vor face la adresa de email: pedagogiemuzeala.mlriasi@gmail.com.

Vizitatorii care vor pasi pragul muzeelor literare iesene se vor putea bucura de expozitiile de baza, specifice fiecarui obiectiv, dar si de o serie de expozitii temporare. Astfel, la muzeul „Vasile Pogor”, special pentru saptamana „scoala altfel”, va fi inaugurata expozitia „Grafism” care urmareste sa puncteze momente de maxima creatie din istoria culturii romanesti. Vor fi expuse manuscrise, pergamente, carti vechi, tocuri de scris, calimari, sigilii, mape, truse de birou, masini de scris.
Obiectele ce vor fi prezentate au apartinut unor mari personalitati ale culturii nationale: Nicolae Gane, Mihai Codreanu, Ion Creanga, Otilia Cazimir, G. Topirceanu, M. Sadoveanu etc. Expozitia va fi completata de computere vechi si moderne; cele vechi expuse ca o completare a temei propuse, iar cele moderne utilizate pentru aplicatii practice.

La Colectia „Istoria teatrului romanesc” se va putea vizita si expozitia „Artisti romani pe scenele europene, artisti europeni pe scenele romanesti”, compusa din afise si fotografii originale realizate in atelierele din secolul al XIX-lea din Paris, Berlin, Bucuresti, Iasi (Nadar si Paul Boyer la Paris, Franz Mandy la Bucuresti, Nestor Heck la Iasi) etc. Protagonistii sunt actori romani sau straini, unii celebri, cum ar fi Matei Millo sau actrita Sarah Bernhardt. Expozitia reuneste afise si fotografii care pun in valoare dimensiunea internationala a culturii romane si a orasului Iasi.

La Vila Sonet (muzeul „Mihai Codreanu”) vor putea fi admirate cartile liliput, reunite in expozitia „Elzevire frantuzesti”. Expozitia reuneste douazeci de exemplare din Colectia Biblioteca miniaturala ce au apartinut lui Mihai Codreanu, datate la inceputul secolului al XX-lea si semnate de nume cu rezonanta: Montesquieu, Benoit, Spinoza, Stendhal, Alfred de Vigny, Omar Khayyam, Plutarque, Heraclite D'ephese s.a.. Marile carti mici, avand dimensiunile de 7x10 cm, cu un continut divers (ganduri si reflectii filosofice, morale, politice, maxime si epigrame), sunt realizate la Paris, la editura/libraria lui Georges Payot infiintata in 1912.

Toate evenimentele si expozitiile organizate la MLR Iasi au fost concepute pentru dezvoltarea culturala a elevilor vizitatori si presupun valorificarea resurselor muzeale in vederea sustinerii activitatilor educationale.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii