ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

ECONOMIC
09-08-2012, ora 17:30

Romania are nevoie de o moneda intarita si o inflatie sub control

Articol de Alexandra Stefanescu

„Corectiile recente ale leului, datorate in primul rand mecanismelor BNR, s-au inregistrat la momentul oportun, intrucat efectele unei devalorizari semnificative in continuare a leului ar fi fost exponential potentate de scumpirea marfurilor alimentare la nivel mondial si de seceta care afecteaza economia, cu urmari greu de imaginat de la un anumit punct”, a aratat Victor Safta- Director General Noble Securities, sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Leul s-a apreciat in ultimele zile, catre 4,53- 4,54 lei pentru 1 Euro, recuperand astfel din devalorizarea din ultimele saptamani care, vinerea trecuta, ajunsese la un nou maxim pe pietele financiare (4,6459 lei pentru 1 Euro).

In ceea ce priveste marfurile alimentare, seceta din SUA, Rusia, Ucraina etc a dat un nou imbold crizei alimentare mondiale, aducand scumpiri peste masura ultimilor ani. Astfel, in a treia decada a lunii iunie si apoi in iulie, pe pietele internationale pretul porumbului a intrat pe o panta abrupta de crestere (peste 45%), trecand prin maxime istorice. Porumbul este una dintre cerealele al carei pret influenteaza multiple alte preturi si industrii, de la biocombustibili, la industria aditivilor alimentari, a furajelor etc. asa incat reactiile se transmit in lant. Graul a inregistrat un pret neatins dupa anul 2008, marcand, la fel ca si in cazul porumbului, cresteri de peste 45% dupa jumatatea lunii iunie, iar soia s-a tranzactionat, de asemenea, la preturi maxime istorice.

Scumpirile au aparut si in alte sectoare: pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a depasit, marti 7 august, cotatia de 110 USD/baril, nivel neatins din luna mai.

La toate aceste maxime ale marfurilor se adauga seceta prezenta inclusiv in Romania si maximele de devalorizare marcate rand pe rand de leu in saptamanile trecute. Daca aceste evolutii s-ar accentua, efectul cumulat al acestor factori s-ar manifesta in sensul cresterii preturilor si inflatiei, scaderii consumului si productiei, cu consecintele de rigoare asupra cresterii economice a Romaniei in acest an, care cu greu ar mai putea ajunge chiar si la 0,8%, cat este prognoza Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Daca s-ar depasi semnificativ si pentru o lunga perioada de timp pragul de 4,65 lei pentru 1 Euro, atunci efectele pe termen mediu si lung ar fi mai mult decat apasatoare. Cel mai confortabil pentru leu, economie si... psihologie (a consumatorilor), ar fi ca moneda nationala sa ramana pe palierul de 4,4- 4,5 lei pentru 1 Euro, o oarecare volatilitate fiind inerenta”, a precizat Victor Safta.

Foto: economica.net

     
Tag-uri: leu, criza, seceta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii