ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-02-2016, ora 10:03

Record absolut de crestere a numarului de calatori la Aeroportul Iasi

Articol de Madalina Irimia
In 2016 Aeroportul Iasi debuteaza cu un nou record in ceea ce priveste traficul de pasageri. Astfel, numarul celor care au optat pentru serviciile aeroportului iesean, in luna ianuarie a.c., a crescut cu 11% fata de luna decembrie a anului trecut (37.600), ajungand la 41.805 (imbarcati - 23.507; debarcati - 18.218). Iar asta desi in primele doua luni din fiecare an sunt, de regula, mai slabe pentru traficul aerian, in general. Comparativ cu luna ianuarie a lui 2015, cand 22.485 de calatori au tranzitat Aeroportul Iasi, cresterea a fost de doua ori mai mare in prima luna din acest an, iar fata de aceeasi perioada a anului 2014, cifrele inregistrate aproape s-au triplat.
Cresterea fluxului de calatori este o consecinta fireasca a imbunatatirii serviciilor pe care Aeroportul Iasi le ofera atat pasagerilor, cat si companiilor aeriene partenere. In doar trei ani, Aeroportul din Iasi a cunoscut o dinamica spectaculoasa de dezvoltare, infrastructura aeroportuara moderna fiind unul din atuurile in negocierile cu operatorii aerieni. Concret, noua pista cu structura flexibila, prima de acest gen din Romania, a devenit mai atractiva pentru operatorii aerieni; se preteaza unei frecvente mari de zboruri si permite aterizarea avioanelor de capacitate mare. In al doilea rand, platforma extinsa permite parcarea unui numar mai mare de aeronave, iar noul terminal, mai spatios si mai modern, acomodeaza toate cerintele de ultima ora din domeniul aviatiei civile mondiale, asigurand o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe ora de varf si 3.555 de calatori pe zi. â

O alta explicatie pentru evolutia traficului de pasageri la Iasi este preocuparea permanenta a echipei aeroportului privind introducerea unor rute noi, precum si interesul operatorilor parteneri de a creste frecventa unor zboruri deja existente. In prezent, Iasul este conectat cu 16 destinatii externe, iar conducerea aeroportului are in plan deschiderea unor rute noi care sa lege orasul si intreaga regiune a Moldovei de restul lumii.

„Aeroportul Iasi a ajuns pe podiumul aeroporturilor din Romania, dupa Cluj si Timisoara, cu un numar total de pasageri, in 2015, de 381.600, dupa ce in 2012 se afla pe locul 6. Numarul-tinta de pasageri prognozat anul acesta este de 850.000, de la estimarea precedenta, de 700.000. Acesta a fost, de fapt, scopul proiectului de dezvoltare si modernizare a aeroportului, pe care l-am finalizat cu succes anul trecut. Secretul dezvoltarii unui aeroport si a comunitatii deservite rezida din pluralismul de rute si companii, pentru ca asa fiecare categorie socio-profesionala este deservita corect, conform nevoilor sale. Mai multi clienti inseamna mai multe venituri; mai multi bani inseamna profit, Aeroportul Iasi reusind, astfel, sa se autofinanteze si se va baza exclusiv pe venituri proprii pentru functionare.

Pentru Aeroportul Iasi, aceasta dinamica accelerata de dezvoltare, precum si cresterea constanta a numarului de pasageri sunt o adevarata provocare, si e foarte probabil ca in urmatorii 4-5 ani nici actualele capacitati sa nu mai fie de ajuns. De aceea este important sa regandim capacitatea de procesare pentru a gestiona corect si eficient fluxul de pasageri ce vin sau pleaca din Iasi cu avionul. Acest lucru ar presupune realizarea unei noi infrastructuri de terminal care sa permita fluxuri foarte mari de calatori. Momentan, cele doua terminale ale Aeroportului Iasi asigura un trafic de 2 milioane de pasageri pe an”, a declarat Marius Bodea, presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi.
     
Tag-uri: record, aeroport, iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii