A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715914478.8153.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Protejati de lege. Politistii care comit abateri nu mai pot fi sanctionati de superiori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-01-2015, ora 07:21

Protejati de lege. Politistii care comit abateri nu mai pot fi sanctionati de superiori

Articol de Cristian Amariei
Niciun politist din Romania nu mai poate fi sanctionat de sefii sai! Statutul politistului a fost declarat neconstitutional, acum cinci luni, astfel ca nu mai exista nicio baza legala care sa permita sanctionarea agentilor de politie care comit abateri. La Iasi, de exemplu, s-a luat decizia suspendarii anchetelor in cazul a 50 de politisti.

Verificarile vor fi reluate abia dupa ce Parlamentul Romaniei va promulga o lege care sa reglementeze procedura cercetarii disciplinare a politistilor.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis anul trecut, in septembrie, ca trei articole din legea privind statutul politistului, prin care politistii sunt sanctionati in baza unui ordin de ministru si nu in baza unei legi, sunt neconstitutionale. De atunci, niciun agent de politie nu a mai fost sanctionat de comisia de disciplina.

“Pot fi cercetati disciplinar, dar nu li se pot aplica sanctiuni. I se comunica acestuia ca a fost chemat la comisia de disciplina, dar, in acelasi timp, cei care fac parte din comisia de disciplina nu il pot sanctiona,” a explicat Liviu Bran, avocat.

In Iasi, existau 50 de politisti cercetati disciplinar, pentru abateri privind neindeplinerea sarcinilor de serviciu sau ca urmare a unor plangeri facute de cetateni nemultumiti.

Anca Vijiac, purtator de cuvant IPJ Iasi:Dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, a fost dispusa la nivelul IPJ Iasi suspendarea tuturor cercetarilor prealabile fata de politisti pana la adoptarea unor noi reglementari.”

Andrei Petrariu, de exemplu, un student in varsta de 23 de ani, a depus plangere impotriva unor politisti care l-ar fi amendat pe nedrept. Problemele cu fortele de ordine au aparut dupa ce tanarul a depus marturie impotriva unor politisti care i-ar fi batut fratele minor.

“M-am trezit cu amenda de 16 milioane acasa. - Pentru ce era amenda? - Pentru ca nu am vrut sa ma legitimez. Eu le-am zis din prima, nu aveam buletinul la mine, dar le-am zis CNP-ul, adresa completa, seria si numarul de buletin. Daca nu face nimeni nimic, o sa faca abuzuri la infinit,” spune tanarul.

Statutul politistului a fost luat in discutie de judecatorii constitutionali in urma unei sesizari facute de un politist sanctionat in baza unui ordin de ministru pe care nu-l cunoastea deoarece nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Acum, cei care au auzit despre noile reglementari sunt contrariati:

“Foarte interesant. Dar ei cand fac legile astea, cum le fac. Cu picioarele? Cu capul? Gandite, negandite, cum le fac?”

“Nu mi se pare normal, pentru ca politistii pot face orice in situatia asta, chiar mi se pare o tampenie.”

Cercetarile disciplinare vor fi reluate abia cand reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne vor pune la punct o noua lege care sa reglementeze procedura cercetarii disciplinare si eventualele sanctiuni care pot fi aplicate politistilor.

Sursa: digi24.ro
Foto: cugetliber.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii