ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-01-2016, ora 11:45

Proiectul bugetului pe 2016, in dezbaterea iesenilor

Articol de Madalina Irimia
Document esential pentru elaborarea strategiilor de investitii administrative, Bugetul Municipiului Iasi aferent anului 2016 a intrat in dezbatere publica.

Mediu urban european

Conform planului bugetar, cele mai consistente sume care vor fi investite in 2016 vor fi indreptate catre imbunatatirea functionarii orasului. Astfel, repararea si modernizarea strazilor din municipiu vor atrage 42 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezinta investitii noi. In acest an, vor fi demarate lucrari pe circa 40 de strazi si alei, printre care artere noi sau care nu fost modernizate pana acum. De asemenea, vor fi alocate 8,3 milioane lei pentru modernizarea (amenajarea cu pavele) a circa 80.000 metri patrati de trotuare si alei pietonale. Mentinerea curateniei urbane reprezinta o alta prioritate bugetara, circa 17 milioane de lei urmand a fi alocate activitatii de salubrizare. In contextul programului multianual de reparare si modernizare a 126 de spatii de joaca pentru copii, municipalitatea preconizeaza modernizarea in acest an a 50 de parcuri de joaca, suma alocata acestui demers fiind de 5 milioane de lei. Pentru ca municipalitatea sustine un mediu ambiant sanatos, va fi alocata o suma de 19 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi, zonelor de agrement, bazelor sportive si parcurilor publice.

Servicii publice de calitate

Asigurarea confortului pasagerilor transportului public reprezinta o preocupare constanta a municipalitatii, drept pentru care in 2016 vor fi achizitionate 10 autobuze noi. Protectia sociala la nivelul calatorilor va fi sustinuta prin alocarea a 44 de milioane de lei pentru subventionarea biletelor si abonamentelor de transport pentru pensionari, elevi si studenti. Pe langa modernizarea statiilor de transport in comun, vor continua investitiile in calea de rulare a tramvaielor si pregatirea documentatiei pentru noi investitii finantate cu fonduri europene, printre care si construirea unei Autogari moderne. De asemenea, pentru confortul si siguranta cetatenilor, prin buget a fost stabilita suma de 14 milioane lei pentru a asigura un iluminat public de calitate, un exemplu in acest sens fiind investitia de 3,3 milioane de lei destinata extinderii iluminatului public in zona Gradinari. La acelasi capitol al utilitatilor, se regasesc sumele de 9,8 milioane lei pentru subventionarea cheltuielilor cu incalzirea si 3,5 milioane lei investite in utilaje si retele termice moderne, nepoluante si cu pierderi reduse.

Educatia si sustinerea tinerilor

Aproape o treime din bugetul orasului, adica aproximativ 214 milioane lei, va fi directionata catre sprijinirea educatiei iesene. Vor continua investitiile in infrastructura scolara, 11 milioane de lei urmand a fi folosite pentru modernizarea gradinitelor, scolilor si liceelor iesene. De asemenea, 27 milioane lei vor fi alocate pentru plata utilitatilor, bunurilor si serviciilor pentru unitatile de invatamant, 1 milion lei va fi folosit pentru ajutoare, burse si premii pentru elevii ieseni, iar finantarea pentru programul de burse Pro Ruralis va fi dublata. Atentia acordata dezvoltarii tinerilor se reflecta si in creearea, in cadrul Primariei Municipiului Iasi, a unei structuri care sa dialogheze permanent cu acestia. In plus, municipalitatea va aloca 6,7 milioane lei pentru constructia de locuinte noi si achizitia de imobile.

Cultura si sanatate

Emblematice pentru Iasi, institutiile culturale ale municipalitatii vor fi sustinute cu 4,7 milioane de lei, alte importante sume de bani urmand a fi alocate in vederea sprijinirii revistelor de cultura iesene, cofinantarii evenimentelor organizate de Opera Nationala Romana Iasi, Teatrul National „Vasile Alecsandri”, Filarmonica „Moldova” si alti operatori culturali. in acelasi timp, va fi dublat bugetul pentru cofinantarea actiunilor initiate de organizatiile neguvernamentale si vor fi sustinute financiar si logistic proiectele initiate de structurile si asociatiile civice. in spiritul protejarii sanatatii iesenilor, unitatile sanitare administrate de catre municipalitate, Spitalul Clinic de Recuperare si Spitalul Clinic C. I. Parhon, vor beneficia de noi investitii in valoare de 3,2 milioane de lei. De asemenea, va fi alocata suma de 250 de mii de lei pentru sustinerea activitatii Spitalului „Sf. Spiridon” si a SMURD.

Asistenta pentru cei in nevoie

Protectia sociala a iesenilor se regaseste intr-un important capitol al cheltuielilor bugetare, 60 milioane lei urmand a fi alocate pentru intreaga activitate de asistenta sociala a municipiului, jumatate din suma provenind de la bugetul de stat. Vor fi mentinute facilitatile la transportul public al persoanelor cu dizabilitati si celor care constituie cazuri sociale si vor fi continuate interventiile punctuale in cazurile persoanelor care au nevoie de ajutoare de urgenta, precum si finantarea activitatii Cantinei de Ajutor Social, a caminelor pentru batrani si adaposturilor de urgenta.

Promovare a Iasului

Proiectul bugetului pe 2016 prevede sustinerea cu 7,4 milioane de lei a vietii sportive iesene, finantarea echipei de fotbal a Iasului si cresterea resurselor alocate echipelor de handbal, volei, tir, sah, scrima etc. Municipalitatea preconizeaza constructia unui stadion de rugby la standarde europene, dar si finantarea unei scoli de tenis, care va beneficia de facilitatile amenajate la Centrul de Agrement Ciric. Primaria intentioneaza sa aloce 250.000 de lei pentru promovarea turistica a Iasului, sa organizeze o serie de misiuni economice si de turism in strainatate si sa sprijine mediul de afaceri local prin aplicarea unor formule de scheme de ajutor de stat locale / scheme de minimis, tintind sectoarele economice competitive ale Iasului.

Obiective de investitii

Bugetul pe 2016 include si o serie de fonduri necesare redactorii unor proiecte de mari investitii care vor fi finantate din bugetul local si din fondurile europene alocate in cadrul exercitiului financiar 2014 – 2020. Printre altele, se are in vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iasi – Dancu, reabilitarea si modernizarea liniilor de tramvai in zonele Cinci Drumuri – Bas Ceaus, Bucsinescu – Calea Chisinaului, Podu Ros – Tesatura, Tepro – Tutora si Podu Sf. Ioan – Dancu, achizitionarea de autobuze, tramvaie si autobuze electrice noi, construirea unei Autogari la standarde europene, implementarea unui sistem de prioritizare a transportului public, dupa modelul Smart City, construirea a doua noi poduri peste raul Bahlui, reabilitarea cladirii Muzeului de stiinte Naturale, infiintarea Muzeului Holocaustului, eficientizarea energetica a 60 de blocuri din municipiul Iasi etc.

Ampla consultare publica

Timp de 15 zile, incepand din 21 ianuarie, toti cetatenii Iasului, reprezentantii societatii civile si partidelor politice sunt invitati sa isi exprime opiniile si sugestiile pe marginea acestui proiect. Aceasta consultare publica exprima un nou inceput in relatia dintre administratie si comunitatea locala, reflectat intr-un parteneriat real intre Primarie si locuitorii orasului, prin care acestia sa devina cu adevarat parte a procesului de luare a deciziei publice. Pentru informatii suplimentare despre proiectul de buget al municipiului Iasi pe 2016, iesenii pot contacta Centrul de Informatii pentru Cetateni – Biroul de Relatii cu Publicul (ghiseul 6). Proiectul de buget al municipiului Iasi pe 2016 poate fi consultat si pe site-ul Primariei Municipiului Iasi (www.primaria-iasi.ro), in sectiunea Consiliul Local / Proiecte HCL.

Pe langa completarea acestui chestionar, pana pe 4 februarie 2016, iesenii pot trimite si in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa Primaria Municipiului Iasi, bd. Stefan cel Mare si Sfant 11, Iasi, cod 700064.
     
Tag-uri: iasi, buget, proiect
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii