A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715531825.6735.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Proiectul Cinecomunism, initiat de IICCMER aduce in fata publicului din Iasi filmul documentar “Afacerea Tanase. Leapsa pe murite”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-11-2013, ora 08:00

Proiectul Cinecomunism, initiat de IICCMER aduce in fata publicului din Iasi filmul documentar “Afacerea Tanase. Leapsa pe murite”

Articol de Alexandra Stefanescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), in parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer organizeaza joi, 14 noiembrie, ora 17:30, in sala H1 a Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, proiectia filmului documentar Afacerea Tanase. Leapsa pe murite, in regia lui Ionut Teianu, reconstituirea unei senzationale afaceri de spionaj care a tinut prima pagina a presei pariziene in vara anului 1982.

Proiectia se inscrie in seria de evenimente din cadrul proiectului Cinecomunism, demers ce isi propune sa prezinte publicului filme documentare care trateaza problematica regimului comunist, precum si principalele productii cinematografice realizate in aceasta perioada, cu scopul intelegerii si analizei acestui domeniu artistic considerat prioritar de propaganda oficiala. Proiectiile de film vor fi urmate de discutii cu istorici sau critici de film ce vor decripta mesajele politice subsumate textului vizual. Proiectul este gandit ca un festival itinerant si se adreseaza unor categorii cat mai diverse de public.

In cadrul evenimentului de la Iasi, va fi proiectat filmul Afacerea Tanase. Leapsa pe murite, regizat de Ionut Teianu, dupa un scenariu realizat de acesta, impreuna cu Liviu Tofan. Virgil Tanase, pe care Securitatea l-a numit conspirativ Rebelul, a emigrat in Franta in 1977 si a fost, alaturi de Paul Goma, obiectul unei incercari de asasinare pusa la cale de catre Securitate. Operatiunea s-a transformat insa in cea mai spectaculoasa si mai sofisticata diversiune din perioada Razboiului Rece in Europa, organizata de DST, serviciul francez de contrainformatii, impotriva Securitatii lui Ceausescu.

In cadrul evenimentului, vor avea interventii Liviu Tofan, unul din scenaristii filmului, Prof. Univ. Dr. Petronel Zahariuc, Decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, si Conf. Univ. Dr. Lucian Leustean, profesor in cadrul Catedrei de Istorie Contemporana a aceleiasi facultati.

Virgil Tanase

S-a nascut la Galati in 1945, a urmat scoala primara si liceul in orasul natal, iar apoi Facultatea de Limbi Romanice a Universitatii Bucuresti (1963-1969). In timpul facultatii a fost exmatriculat timp de un an pentru referirile facute la adresa lui Emil Cioran, in cadrul unei conferinte a tinerilor scriitori. S-a inscris in 1970 la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale”, pe care l-a absolvit cinci ani mai tarziu. A urmat in Franta in 1977, unde s-a asociat disidentei romanesti din exil si a protestat fata de regimul politic de la Bucuresti, fapt care i-a pricinuit retragerea cetateniei la finalul aceluiasi an. Ca urmare a actiunilor sale de protest, Virgil Tanase a devenit, alaturi de scriitorul Paul Goma, tinta unei incercari de asasinare coordonata de fosta Securitate. In 1981, la ordinul generalului Nicolae Plesita, Matei Pavel Haiducu a fost insarcinat sa indeplineasca misiunea de asasinat, insa acesta a ales sa se predea serviciului de contraspionaj francez.

Dupa caderea regimului comunist, a lansat mai multe volume si piese de teatru in tara.

     
Tag-uri: afis, film, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii