A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714085000.1716.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Profilul voluntariatului intre activitatea de voluntariat, viata profesionala si viata de familie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-10-2014, ora 12:29

Profilul voluntariatului intre activitatea de voluntariat, viata profesionala si viata de familie

Articol de Cristian Amariei
Voluntariatul este un act altruist de a imbunatati calitatea vietii, iar beneficiile pe care le ofera sunt numeroase. E drept ca cele mai multe dintre aceste beneficii sunt de natura morala nu materiala, dar cei care aleg sa fie voluntari gasesc in asta putere si motivare. Oameni diferiti cu nevoi diferite ajung sa formeze o echipa care sa aiba acelasi scop: voluntariatul.

Voluntariatul ofera creativitate, motivatie si viziune, cu multa utilitate in viata personala si profesionala.

La intrebarea „De ce faci voluntariat?”, unul din voluntarii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din judetul Iasi, a carui identitate nu o dezvalui la rugamintea lui, ne-a oferit un raspuns sincer si foarte motivant: „Zambetul pe care il primesc si multumirea ce o citesc in ochii celor pentru care echipa noastra a intervenit imi ofera satisfactia de care am nevoie pentru a-mi continua activitatea de voluntariat.”
Activitatea de voluntariat este importanta pentru comunitate si implica un grad ridicat de responsabilitate si riscuri specifice. Viata profesionala a voluntarilor poate influenta atat pozitiv, cat si negativ eficienta serviciului, acest aspect depinzand de specificul local si de intelegerea de catre mediul privat a necesitatii activitatii serviciului voluntar. Nu in ultimul rand, perpetuarea ca traditie de familie a implicarii active in cadrul serviciilor voluntare, poate asigura continuitate acestei activitati si poate contribui la cresterea eficientei.

Existenta si natura locurilor de munca la nivel local reprezinta factori ce influenteaza gradul de implicare a membrilor serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, in activitatile specifice. Desi se incearca incadrarea formatiilor de interventie cu persoane care sa fie disponibile cat mai des, acest lucru nu are intotdeauna eficienta dorita. Asigurarea timpului operativ de interventie depinde si de implicarea voluntarului, de distanta locului de munca a acestuia fata de sediul serviciului voluntar sau de locul interventiei. Din punct de vedere legal, beneficiarul voluntariatului are obligatia sa informeze semestrial institutiile si operatorii economici ai caror salariati fac parte din serviciul de urgenta voluntar, despre programul si activitatile de pregatire ale acestora. Institutiile si operatorii economici trebuie sa faciliteze salariatilor, participarea la activitatile de pregatire si de interventie ale serviciului de urgenta voluntar. Din pacate, s-au constatat situatii in care angajatorul privat a manifestat reticenta in ceea ce priveste acest aspect, nefiind acceptata „scoaterea din productie” pentru participarea la diferite activitati in cadrul serviciului.

In ceea ce priveste viata de familie, este important de precizat aspectul pozitiv ce consta in transmiterea din generatie in generatie, a pasiunii pentru participarea activa in domeniul situatiilor de urgenta, existand situatii in care, membri ai aceleasi familii, dar si generatii diferite, activeaza impreuna in cadrul serviciului.
Cetatenii care doresc sa se alature campaniei „Vreau sa fiu voluntar !” se pot adresa consiliilor locale in subordinea carora sunt constituite serviciile voluntare. Aici, voluntarii vor beneficia de instruire practica si teoretica, astfel incat comunitatea sa se poata baza pe ei.

Foto: eupd.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii