A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715610256.5965.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, trimis in judecata pentru coruptie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-09-2015, ora 07:39

Procurorul Emilian Eva, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, trimis in judecata pentru coruptie

Articol de Cristian Amariei
Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a fost trimis in judecata marti, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani inchisoare.

Procurorii DNA au mai decis trimiterea in judecata, in stare de libertate, a fiicei procurorului, Bianca Madalina Eva si a nepotului sau, Ioan Eva, pentru marturie mincinoasa, informeaza un comunicat al DNA remis Agerpres.

Potrivit anchetatorilor, in cursul lunilor mai — iunie 2014, perioada in care o ruda a sa se afla internata in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea", in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

"Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals. Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se arata in comunicat.

Dupa solutionarea favorabila a acestei cauze, in intervalul august 2014 — ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

Potrivit sursei citate, in perioada respectiva, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva, in scopul mentionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de arta, evaluate la suma de 16.900 de euro (constand intr-un numar de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse imprumuturi, in cuantum de 3.900 de euro si foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzactii perfectate de martorul denuntator), toate in cuantum de 33.800 euro.

De asemenea, in perioada ianuarie-februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Madalina Eva, procurorul a obtinut de la ministerul Culturii — Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii un numar de trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii aflate pe teritoriul statului mai sus mentionat, una dintre aceste picturi fiind pretinsa si primita cu titlu de mita.

Procurorii DNA mai arata ca in intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a achizitionat, in vederea revanzarii, si a intermediat vanzarea, respectiv cumpararea, percepand comisioane in urma tranzactiilor intermediate unui numar de peste 200 de picturi, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Din analiza declaratiei de avere pe anul 2015, data pe propria raspundere, a rezultat faptul ca Emilian Eva a facut in cuprinsul ei mentiuni necorespunzatoare adevarului care sunt in totala contradictie cu situatia de fapt descrisa mai sus.

Procurorul i-a implicat si pe ceilalti doi inculpati care, cu ocazia audierilor realizate in prezenta cauza, au facut afirmatii mincinoase in legatura cu faptele si imprejurarile esentiale cu privire la care au fost intrebati, in sensul ca nu au recunoscut ajutorul dat inculpatului in tranzactionarea tablourilor.

In cauza, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra unui imobil si asupra a 126 de tablouri ce apartin inculpatului Emilian Eva.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii