ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-05-2016, ora 12:36

Primul balon meteo va fi lansat in stratosfera, de la Aeroportul Iasi

Articol de Madalina Irimia
Eveniment in premiera, saptamana aceasta, la Aeroportul International Iasi. Vineri, 27 mai 2016, incepand cu ora 09:00, va avea loc lansarea in stratosfera a primului balon meteo cu heliu. Intrarea publicului este libera.
Ideea ii apartine lui Gabi Dumitriu, un tanar iesean pasionat de misterele spatiului cosmic. Balonul cu heliu va fi ridicat de pe vechea pista a aeroportului. Ajuns la peste 30 de kilometri inaltime, acesta va masura temperatura, umiditatea si magnetismul, si va realiza fotografii spectaculoase ale curburii Pamantului.
Pentru punerea in practica a acestui experiment, a fost nevoie de sprijinul Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, din cadrul Universitatii „Gh. Asachi”, Iasi. Echipa, formata dintr-un profesor, un student si un asistent universitar, a lucrat la crearea unui sistem de masurare a tuturor acestor parametri.

Timp de mai bine de patru luni, Gabi a lucrat, impreuna cu partenerii sai, printre care si Aeroportul Iasi, la toate detaliile proiectului, reusind sa gaseasca si resurse financiare pentru a-l implementa.

Mai multi oameni si companii care s-au alaturat acestui proiect au indraznit sa gandeasca in afara limitelor conventionalului. Astfel, nacela va duce in interiorul sau si cateva boabe de cafea; acestea vor fi, mai apoi, macinate pentru a fi preparata o cafea „spatiala” ce va fi scoasa la licitatie.

Toti cei care ce au dorit sa sustina proiectul au primit drept rasplata numele lor printat 3D. Acesta va face o calatorie in stratosfera, iar cand va ajunge inapoi pe Pamant, va fi oferit celor peste 60 de oameni care au facut donatii.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
PhyllisJap,  29.01.2017 14:59

wh0cd864269 generic caverta requip albuterol sale prednisolone

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii