ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-11-2015, ora 09:41

Primul ajutor va deveni materie obligatorie in invatamantul romanesc

Articol de Cristian Amariei
Doctorul Tudor Ciuhodaru a depus un proiect de lege ce prevede ca primul ajutor va deveni materie obligatorie in invatamantul romanesc. Deputatul considera acest demers va duce la dobandirea de catre o pondere ridicata din populatie de cunostinte, debrinderi si abilitati in acest domeniu prin prisma rigorilor de evaluare din invatamant cat si la reducerea comportamentelor de risc si cat si dobandirea de abilitati in realizarea masurilor de prim ajutor asa cum se intampla in multe tari europene.

„Catastrofa din clubul colectiv ne-a aratat din nou cat suntem de vulnerabili si ca fiecare secunda este extrem de importanta. Primul ajutor se va invata gratuit in toate scolile din Romania. Proiect meu de lege preve includerii disciplinei ,,Notiuni de prim ajutor” ca disciplina obligatorie de studiu in toate nivelurile sistemului national de invatamant. Planul cadru si programa nationala precum si conditiile ce trebuie indeplinite de personalul didactic pentru disciplina prim ajutor se aproba prin ordin comun al Ministrului Educatiei Nationale si al Ministrului Sanatatii.”, afirma Tudor Ciuhodaru.
Motivatia acestui demers este de legata de necesitatea permanenta a fiecarui individ de a sti sa actioneze atunci cand se afla in fata unei urgente medicale sau a modalitatilor de a evita sau reactiona in fata unui pericol cu potential vital.
Actuala pregatire necorespunzatoare a populatiei privind acordarea primului ajutor e determinata in primul rand de slaba eficienta a actualelor programe. Cauzele sunt mult multiple si merg de la statul de disciplina optionala, desconsiderata ca importanta sau data la o parte la dorinta celor din conducere, pana la abordarea sumara sau superficiala in cadrul orelor de dirigentie, biologie sau de educatie fizica sau predarea sporadica de catre diverse organizatii sau persoane, cu nivele variate informare si care ajung cu dificultate exact acolo unde e mai mare nevoie, in mediile defavorizate, slab educate sau in rural.
Deputatul mentioneaza: „Proiectul meu de lege corecteaza toate aceste deficiente si realizeaza trei obiective educationale majore privind cunoasterea notiunilor de prim ajutor:
a) impact semnificativ la nivel populational. Predarea obligatorie a orelor de prim ajutor duce la dobandirea de catre o pondere ridicata din populatie tanara de cunostinte, debrinderi si abilitati in acest domeniu prin prisma rigorilor de evaluare din invatamant. Acest lucru este mult mai greu de realizat la nivelul adultilor, atat ca arie de cuprindere cat si ca eficienta;
b) informare corecta din punct de vedere stiintific realizata de personal specializat;
c) eficienta maxima tradusa atat prin reducerea comportamentelor de risc si cat si dobandirea de abilitati in realizarea masurilor de prim ajutor.”
In multe tari notiunile de prim ajutor sunt predate de ani de zile in scoli, incepand din clasa intai pana intr-a douasprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si materiale didactice adecvate varstei ceea ce a facut ca majoritatea populatiei sa dobandeasca deprinderile atat de utile si de necesare acordarii corecte a primului ajutor.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
SIBNET,  17.11.2015 10:16

Cautam colaboratori pentru activitate desfasurata acasa, pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la sibnet@usa.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii