A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715102397.3471.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Primaria lanseaza proiectul pilot privind contorizarea individuala pe orizontala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-04-2014, ora 18:45

Primaria lanseaza proiectul pilot privind contorizarea individuala pe orizontala

Articol de Alexandra Stefanescu

Primarul Gheorghe Nichita a anuntat miercuri, 30 aprilie, in plenul sedintei Consiliului Local Iasi lansarea unui proiect pilot prin care, cu fonduri europene si sprijinul partenerilor Dalkia si Elsaco Botosani, 3 blocuri din municipiul Iasi vor beneficia de reabilitare energetica totala prin anvelopare exterioara si de noi instalatii de agent termic, prin realizarea contorizarii individuale, pe orizontala.

In urma discutiilor la nivel central, am reusit sa modificam Ghidul Solicitantului, astfel incat cheltuielile cu contorizarea individuala sa devina eligibile, pe fonduri europene nerambursabile. Prin acest proiect pilot, vrem sa demonstram eficienta sistemului centralizat de furnizare a agentului termic. Odata finalizat proiectul, locatarul are un control direct asupra consumului de caldura si apa calda, putand decide inclusiv costurile lunare. In plus, locatarii care au acum centrale de apartament pe gaze naturale vor vedea la vecini avantajele termoficarii centralizate si faptul ca este mai ieftin decat centrala pe gaz, si vor avea interes sa se rebranseze. Eliminam inclusiv problema prin care locatarii buni-platnici au de suferit din cauza celor care nu-si platesc facturile la timp”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Cele 3 blocuri care vor intra in proiectul pilot vor fi alese aleatoriu, cu respectarea criteriilor de selectie:

1. bloc cu maxim doua scari

2. minim parter + 3 etaje, conform Ghidului Solicitantului

3. fara datorii purtatoare de penalitati la furnizorii de utilitati (atat de catre asociatie, cat si de catre proprietari, in cazul existentei contractelor individuale sau conventiilor individuale de facturare)

4. cel mult 70% din apartamente conectate la SACET (de exemplu P+4 o scara = cel mult 14 apartamente din 20; P+10 o scara = cel mult 30 apartamente din 44)

5. blocul sa nu fie deja anvelopat la exterior

6. sa nu existe spatii comerciale la parter / mezanin

Incepand cu data de 30 aprilie, asociatiile de proprietari pot depune cereri de inscriere in program, in numele si cu semnatura tuturor locatarilor, atat la sediul Primariei, cat si al Dalkia.

Pe data de 30 mai, se va face analiza tuturor dosarelor si verificarea conditiilor de eligibilitate, urmand ca la inceputul lunii iunie sa fie comunicata lista finala si organizata tragerea la sorti a celor 3 blocuri care vor beneficia de programul pilot.

Sumele care ar trebui suportate de locatari conform regulilor programului european (intre 10% si 30% din totalul cheltuielilor, in functie de venitul familiei) vor fi suportate de Dalkia si Elsaco, respectivii proprietari beneficiind in mod gratuit de acest proiect care va transforma blocul intr-unul foarte eficient din punct de vedere energetic.

Avantajele sistemului de distributie orizontala

Folosind sistemul de distributie orizontala se realizeaza o descentralizare, o individualizare a sistemului de alimentare cu energie termica la nivel de condominiu si de apartament, cu efecte benefice privind facturarea exacta a consumului individual inregistrat si posibilitatea reglajului individual.

Printre alte avantaje se mai pot aminti :

1. asigurarea in permanenta a unei temperaturi optime a apei calde de consum la nivelul apartamentului (conducta de recirculare prevazuta in paralel cu cea de apa calda pana la ultimul etaj elimina fenomenul de racire a apei calde in instalatiile interioare ale blocului din cauza lipsei de consum sau a izolarii necorespunzatoare)

2. independenta asigurarii caldurii in fiecare apartament fata de vecini, odata cu pornirea furnizarii agentului termic: fiecare consumator este independent fata de vecini, inclusiv fata de cei restantieri

3. sistem flexibil: fiecare client isi va putea regla consumul dupa posibilitatile de plata

4. consumatorilor rau-platnici li se va putea intrerupe furnizarea energiei termice individual, fara sa mai fie necesar accesul in locuinta si deci fara sa mai sufere vecinii

5. inlocuirea totala a instalatiilor interioare de apa calda si caldura, care dateaza de 30-40 de ani, de la construirea blocurilor; avand instalatii noi de energie termica in bloc, locatarii se vor putea bucura in totalitate de calitatea si continuitatea serviciilor furnizate de operator

6. poluarea mediului inconjurator si a vecinilor este inexistenta la nivel de condominiu

7. se elimina necesitatea verificarilor instalatiilor comune de apa calda si caldura din apartamente atunci cand nu se permite accesul

8. pentru schimbarea distributiei si contorizarea individuala se pot aplica tehnologii ce constau in folosirea unor materiale usoare, rezistente in timp si mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare si care ofera rapiditate la montaj si usurinta in asamblare (exemplu: tevi si fitinguri din polipropilena, polietilena reticulata etc)

Foto: stiri.acasa.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii