ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-10-2014, ora 12:01

Primaria Iasi celebreaza 606 ani de la prima atestare documentara a Iasului

Articol de Cristian Amariei
Luni, 6 octombrie, Primaria Iasi celebreaza 606 ani de la prima atestare documentara a orasului. 6 octombrie reprezinta o ocazie de rememorare si celebrare a unei bogate traditii de istorie, arta si spiritualitate a unui oras care si-a castigat in timp marca-simbol de capitala culturala a tarii.

In Sala Mare

Astfel, Primaria Iasi si Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana ii invita pe ieseni la evenimentul “Capsula Timpului – Povestea ta este si povestea Iasului!”. Manifestarea va avea loc luni, 6 octombrie, de la ora 17.00, in Sala Mare a Primariei si va reuni reprezentanti ai administratiei locale, culturii si spiritualitatii iesene, mass-media, copiii nascuti pe 6 octombrie 2008 si familiile lor, precum si pe autorii ideii “Capsula Timpului 2008 – 2058”. Cu aceasta ocazie, echipa Iasi 2021 isi propune sa reactualizeze proiectul initiat acum 6 ani, cu elemente simbol ale Iasului de astazi si sa adune noua generatie in jurul valorilor actuale ale orasului.

“Ordinul Capsula Timpului”

In anul 1408, Iasul a fost mentionat pentru prima data in actele oficiale ale cancelariei domnesti, iar 6 secole mai tarziu, momentul aniversar „Iasi 600” a fost sarbatorit in oras printr-o serie de evenimente de anvergura, printre care si proiectul „Capsula Timpului”. Aceasta initiativa s-a nascut din dorinta de a transmite peste ani mesajul si imaginea Iasului timpurilor noastre si a avut ca finalitate realizarea unei capsule in care sunt pastrate obiecte si amintiri pentru generatiile viitoare. Caseta sigilata si depozitata in fata Palatului Roznovanu la baza monumentului aniversar „Chivotul memoriei”, creatia artistului plastic Felix Aftene, va fi scoasa la lumina in anul 2058. Misiunea de a transmite povestea mai departe si de a deschide capsula peste 50 de ani a fost transmisa copiilor nascuti la Iasi in ziua de 6 octombrie 2008 si care din data de 17 decembrie 2008 fac parte din Ordinul Capsula Timpului, organism-simbol care determina o legatura simbolica si un angajament asumat de familiile copiilor.

Concert de jazz

Seria manifestarilor se va incheia cu un concert extraordinar de jazz oferit de artistul Harry Tavitian, la ora 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor. Considerat de presa americana drept cel mai important jazz-man roman contemporan, Harry Tavitian este una dintre personalitatile care au marcat evolutia jazz-ului romanesc si nu numai. Artistul a jucat un rol activ in aparitia scolilor nationale de jazz din estul Europei, numarandu-se printre pianistii care au initiat si au desavarsit noul jazz est-european. „In acest an se implinesc 45 de ani de la primele mele intalniri cu bluesul, poarta de aur prin care, cativa ani mai tarziu, aveam sa intru in jazz. E o mare bucurie pentru mine ca la aceasta aniversare sa fiu alaturi de publicul de jazz din Iasi”, a declarat Harry Tavitian.
Concertul va fi o adevarata sarbatoare muzicala pentru iubitorii jazz-ului de calitate, interpretat de un artist care imbina ingenios stiluri muzicale precum free-jazz, blues arhaic, etno-jazz si jazz de avangarda. Intrarea la recitalul sustinut de pianistul Harry Tavitian este libera. Organizatorii sunt Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana si Primaria Iasi in colaborare cu Uniunea Armenilor, filiala Iasi.

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Tavitanir,  14.05.2021 09:39

Harry Tavitian este una dintred personalitatile care au marcat evolutia jazz-ului romanescs si nu numai, top online game happy wheels

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii