ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
02-03-2012, ora 15:14

Prim-ministrul Mihai-Razvan Ungureanu a participat la redeschiderea muzeelor „Mihail Kogalniceanu” si „Poni-Cernatescu” din Iasi (VIDEO)

Articol de Alexandra Stefanescu

Prim-ministrul Mihai-Razvan Ungureanu a participat, astazi, la Iasi, alaturi de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, la ceremonia de redeschidere a Muzeului „Poni-Cernatescu” si a Muzeului Memorial „Mihail Kogalniceanu”.

Iasul nu a fost niciodata o provincie, au fost intotdeauna o capitala si isi merita acest statut chiar daca pentru noi inseamna, dupa Unirea de la 1859, a doua mare capitala a tarii. Ca iesean, am trecut pe langa ele (cele doua muzee – n.r.) aproape in fiecare zi si am vazut cum incet-incet se paraginesc. Iar, astazi, dupa 12 ani, sa vin si sa vad cum au inflorit, reprezinta pentru mine un miracol”, a declarat premierul Ungureanu.

Muzeul "Poni - Cernatescu" si Muzeul Memorial "Mihail Kogalniceanu", din cadrul Complexului Muzeal National ”Moldova”, isi deschid portile la Iasi pentru marele public in data de 4 martie.

Cele doua importante edificii culturale sunt reamenajate intr-un cadru inovator, la standarde internationale. Conceptia muzeistica ilustreaza imbinarea armonioasa dintre atmosfera secolului al XIX-lea, perfect recreata si cele mai noi tehnologii din sfera IT.

Beneficiind, in perioada 2009-2011, de o ampla reamenajare a expozitiei de baza, circuitul interior al Muzeului „Poni – Cernatescu” pune in valoare prin mijloace muzeotehnice moderne si originale o serie de exponate care se disting prin valoarea lor memorialistica, istorica si estetica. Procesul de reamenajare a avut la baza fotografii-marturie, ce dateaza de la sfarsitul sec. XIX – inceputul sec. XX, prezentand interiorul casei “Poni – Cernatescu”, tipul de decoratiuni, piesele de mobilier s.a.

Printre noutatile Muzeului „Poni – Cernatescu” se numara amenajarea unui laborator de chimie care va servi ca spatiu educational, unde se vor desfasura lectii de chimie si diverse experimente atractive. O alta noutate o reprezinta „mina” din secolul al XIX-lea, amenajata in subsolul Muzeului, prin valorificarea originala a unui spatiu nefolosit pana acum si integrat, intr-un mod inovator, in circuitul expozitional. In acest context a fost expusa o colectie impresionanta de „flori de mina” dar si mostre mineralogice cercetate Petru Poni de-a lungul carierei sale stiintifice.

Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu” a fost supus unui proiect de redefinire tematica si reamenajare a spatiului expozitional care reconstituie atmosfera unei case boieresti de secol XIX, punand in valoare un bogat patrimoniu ce se leaga in buna masura de numele si familia lui Mihail Kogalniceanu. Reamenajarea expozitionala s-a facut conform tipologiilor secolului XIX, pe baza documentelor si marturiilor existente.

In acord cu tendintele muzeologiei actuale, noua abordare tematica a impus valorificarea unor spatii care sa permita organizarea de activitati specifice muzeului. Astfel, salonul-oval, pastrand caracteristici ambientale definitorii pentru secolul al XIX-lea, a devenit un spatiu destinat desfasurarii unor evenimente metamuzeale: concerte, lansari de carte, auditii muzicale, seri de muzica si poezie, spectacole de teatru s.a. Intr-un spatiu special a fost amenajat si un Atelier educational unde se pot desfasura activitati si programe interactive, generate de colectiile care alcatuiesc patrimoniul muzeal, categoriile si fluxul de public, interesele vizitatorilor si particularitatile comunitatii locale.

La implementarea proiectului a lucrat o echipa de specialisti acreditati, din cadrul Artex Services International, formata din arhitecti, designeri, artisti plastici, graficieni 2D si 3D, scenografi, muzeografi, restauratori de patrimoniu cultural mobil, specialisti marketing si PR .

Muzeul „Poni – Cernatescu” si Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu”, complet reorganizate la cele mai noi standarde europene, integrand elemente de interactivitate si multimedia, intr-un sistem inovator si plin de originalitate, cu egala adresabilitate pentru toate categoriile de public, va asteapta sa le treceti pragul duminica, 4 martie, intre orele 10.00- 17. 00, cand accesul publicului va fi gratuit.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii