ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-02-2015, ora 10:11

Pretul gigacaloriei pentru populatie ramane neschimbat

Articol de Madalina Irimia
In sedinta Consiliului Local Municipal Iasi de pe 26 februarie, pe lista de completari a ordinii de zi s-a aflat si proiectul de hotarare privind aprobarea conditiilor de eligibilitate necesare in vederea accesarii finantarii din Axa 3 POS Mediu pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Iasi in vederea conformarii cu standardele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru cresterea eficientei energetice in alimentarea cu caldura urbana”, in forma reviziuita.

Proiectul, care a fost adoptat cu larga majoritate a consilierilor prezenti, este necesar pentru a atrage fonduri europene nerambursabile din cele ramase disponibile pentru lucrari suplimentare care vor fi efectuate in sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.

Consultantul Ministerului Mediului a revizuit Studiul de Fezabilitate initial, urmatoarea etapa fiind semnarea de catre Primaria Municipiului Iasi (dupa aprobarea Hotararii de Consiliu Local Municipal mai sus amintita) a unui act aditional la contractul de finantare care vizeaza lucrari suplimentare in valoare de circa 10 milioane de euro de executat in cursul anului 2015. Dintre investitiile pentru modernizarea sistemului de producere si furnizare a agentului termic pe care municipalitatea doreste sa le efectueze suplimentar amintim interconectarea magistralelor din zona centrala a orasului (circa 5 km de traseu de retea primara), in asa fel incat institutiile si persoanele juridice din zona (inclusiv spitale, scoli, institutii de cultura, lacasuri de cult etc.) sa poata fi alimentate din doua magistrale de termoficare, nu doar de una (cum se intampla in prezent).

De asemenea, prin revizuirea Studiului de Fezabilitate se doreste si reabilitarea cazanului K2 de la CET Holboca, cu precizarea ca aceste lucrari se adauga celor in valoare de 3,5 milioane de lei care vor fi executate in aceasta vara.

Pentru a demonstra necesitatea, dar si eligibilitatea modificarii studiilor initiale pentru atragerea de fonduri europene suplimentare si semnarea actului aditional, AM POS Mediu a solicitat studii si documentatii administrative, pur formale, necesare a fi depuse la dosar. in aceste studii este inclus, obligatoriu, si un „Plan tarifar”, care cuprinde o proiectie teoretica a evolutiei pretului la energia termica pe un numar de ani. Acest Plan cuprinde pragul maxim de crestere a tarifului (exprimat in procente), calculat de expertii Comisiei Europene (pentru proiectele pe parte de termoficare centralizata este vorba de Banca Europeana de Investitii, prin Jaspers). De subliniat ca un astfel de Plan tarifar teoretic a existat inca de la semnarea contractului de finantare, aprobarea lui astazi de catre plenul Consiliului Local Municipal fiind o formalitate administrativa, dar obligatorie atunci cand se doreste atragerea de fonduri europene nerambursabile.

Ca o dovada suplimentara a faptului ca toate calculele sunt pur teoretice, materializate in scenarii matematice, este insusi dosarul depus de Dalkia la municipalitate in vederea ajustarii tarifului la energia termica, dupa ce, in prealabil, au fost obtinute avizele favorabile si obligatorii din partea ANRE si ANRSC. Desi in acest „Plan tarifar” pentru anul 2015 prognozele matematice efectuate de catre specialisti aratau posibilitatea de crestere a tarifului la energia termica cu circa 14%, in acest moment iesenii platesc acelasi pret al gigacaloriei, de 265 de lei.

In aceeasi ordine de idei, odata cu finalizarea Proiectului „Copou” si cu cresterea eficientei functionarii centralei pe carbune de la Holboca, va avea loc o scadere a tarifului cu circa 15%, element care nu se regaseste nicaieri in acea proiectie teoretica din „Planul tarifar”.

Trebuie mentionat faptul ca, spre deosebire de toate celelalte sase orase beneficiare de finantare europeana pentru sistemul de termoficare, contractul de delegare incheiat la Iasi prevede in mod clar si dincolo de orice interpretare modul in care va evolua tariful la energia termica, cu urmatoarele precizari:

1. incepand cu 12 noiembrie 2012 (activarea contractului de concesiune) si pana in prezent nu a avut loc nicio ajustare de tarif. Este un caz unic in Romania: in niciun alt oras nu a mai existat o pastrare a pretului energiei termice la acelasi nivel timp din 2012 si pana in prezent, in conditiile in care toate preturile au crescut in aceasta perioada.
2. intre 2012 si 2014, inflatia a fost de 8,1%, deci toate materialele, serviciile, echipamentele etc. pentru producerea si furnizarea energiei termice au crescut ca pret cu 8,1%.
3. in perioada noiembrie 2012 – decembrie 2014, pretul gazului natural a crescut cu circa 26% (tarif extractie, tarif transport si tarif distributie a gazului), iar in acelasi interval acciza aplicata gazelor naturale a crescut cu peste 11%.

Cu toate ca existau toate elementele legale, precum si temei financiar justificat, operatorul ar fi putut sa solicite municipalitatii o ajustare a tarifului cu circa 25%. Acest lucru nu s-a intamplat, iar pretul a ramas neschimbat, deoarece schema de functionare aleasa de operator, aprobata si supervizata de Primaria Iasi, a fost pentru a obtine maxim de eficienta. La aceasta strategie de mentinere a tarifului au contribuit:

1. lucrarile de modernizare si reabilitare realizate atat de Dalkia (in valoare de peste 14 milioane de euro de la inceputul contractului si pana acum), cat si de Primarie prin proiectul european;
2. pretul bun obtinut la achizitia de carbune inca din vara si livrarea acestuia la Holboca la jumatatea lunii octombrie pentru intreaga iarna (pentru a evita costuri suplimentare cu degivrarea, concasarea etc.)
3. stabilizarea si dezvoltarea portofoliului de clienti (inversarea tendintei de la debransare la rebransare, racordarea de clienti mari: hoteluri, institutii de invatamant, agenti comerciali, locasuri de cult etc.)

Prin urmare, in urma adoptarii Hotararii de Consiliu Local Municipiului de astazi, se doreste atragerea de noi fonduri europene nerambursabile pentru realizarea de investitii suplimentare in sistemul centralizat de producere a agentului termic si in niciun caz scumpirea gigacaloriei produsa si furnizata catre clienti.

Calculele matematice, prognozele, sunt elemente teoretice necesare pentru a demonstra eligibilitatea viitoarelor investitii si stabilitatea sistemului centralizat de incalzire. Aceste prognoze pot fi influentate in sens pozitiv de elemente noi care pot aparea pe parcursul derularii investitiei, asa cum s-a intamplat din 2012 si pana in prezent, cand costul gigacaloriei, desi teoretic trebuia sa creasca, a ramas, practic, acelasi.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii