A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713992625.6557.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in vizita la UPA din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-05-2014, ora 12:27

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, in vizita la UPA din Iasi

Articol de Cristian Amariei

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut duminica o intalnire cu rectorul, decanii facultatilor si membrii Senatului Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, in cadrul unei sedinte extraordinare a acestui organism academic, prezidata de Prof.univ.dr. Daniel Sandru, Presedintele Senatului Universitar. Timp de o jumatate de ora presedintele a discutat cu conducerea UPA si cu studentii prezenti la intalnire pe teme precum sistemul de invatamant superior romanesc, relatiile dintre universitati si studentii din Republica Moldova care studiaza in Romania.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iasi, a declarat ca intreaga comunitate academica a Universitatii este onorata de prima vizita a unui presedinte in exercitiu in institutie. ”Ne onoreaza prezenta dumneavoastra, Domnule Presedinte, in cadrul Universitatii noastre, si as vrea sa fac trei comentarii. Dumneavoastra ati avut un rol important, in 2005, in a ralia partidele politice, astfel incat sa fie semnat Pactul pentru Educatiei. De asemenea, ati administrat, prin Comisia Prezidentiala, foarte bine coagularea si aplicarea Legii Nr.1/2011 a Educatiei, lege care a introdus principii, articole de lege care aduc universitatile private la standardele celor de stat. Nu in ultimul rand, ati mai fost in spatiile Universitatii noastre, acum patru ani, cand UPA a pus la dispozitie un spatiu pentru Consulatul Republicii Moldova de la Iasi”, a declaratrectorul UPA.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a multumit din nou conducerii Universitatii pentru gestul extraordinar de a oferi spatiu pentru Consulat. ”Exista, aici, una dintre putinele universitati de la care aflu ca Legea Educatiei Nationale este una buna. Daca as merge la „Spiru Haret”, probabil ca m-ar lua cu pietre. S-a creat o competitie egala intre universitatile de stat si cele private. Aceasta lege este considerata, la nivel european, drept cea mai moderna. Nu am fi avut invatamant de performanta fara ea”, a precizat presedintele.

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul UPA, l-a intrebat pe Traian Basescu cum evalueaza perspectiva existentei in Romania doar a invatamantului superior de stat, in conditiile in care piaat este afectata de practici neconcurentiale ale universitatilor de stat. Traian Basescu a specificat ca nu crede ca se va ajunge sa avem doar o singura forma de invatamant, respectiv cel de stat, si a admis inseamna ”o necinste faptul ca universitatile de stat au foarte multe locuri cu taxa. Fenomenul a fost generat de guverne, care nu au avut suficiente fonduri”.

In cadrul intalnirii cu comunitatea academica de la UPA din Iasi,Traian Basescu a rememorat si experiente de dinainte de a fi Presedinte al Romaniei. Lect.univ.dr. Mark Bucuci l-a intrebat pe Presedinte daca au existat profesori care sa ii transmita o atitudine care sa ii fie de folos in in cele doua mandate. ”A existat profesorul Oarga, un ardelean, cu care faceam psihologie. De cate ori intram in laboratorul sau gaseam harta Romaniei Mari si ne spunea ca noi trebuie sa stim ce semnificatie are aceasta harta si ca trebuie sa purtam aceasta harta si tricolorul in suflete”, a raspuns presedintele.

     
Tag-uri: Traian Basescu, UPA, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii