ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-09-2014, ora 13:04

Premiere medicale in chirurgie cardiovasculara, prezentate la Iasi

Articol de Madalina Irimia
Operatii pe inima in premiera mondiala au fost prezentate la Iasi in cadrul Congresului de Chirurgie Cardiovasculara. Una dintre interventiile unice in lume va fi realizata de un medic iesean stabilit in strainatate. Chirurgul va introduce o valva in mijlocul unei inimi in timp ce aceasta bate.

Medicul Lucian Lozonschi, specialist de origine ieseana stabilit in Statele Unite ale Americii, a prezentat in avanpremiera la Congresul de Chirurgie Cardiovasculara metoda revolutionara pe care o va folosi pentru o operatie pe inima. Interventia va avea loc luna viitoare, in Germania si presupune implantare unei valve mitrale la un pacient de 83 de ani. Valva de 8 milimetri va fi comprimata intr-un cateter.

Unicitatea acestei valve este ca este pusa in mijlocul inimii si ea poate sa functioneze normal si dificultatea tehnica, inginereasca, este de a face o valva care sa poata suporta contractiile ciclice ale inimii de sute de milioane de ori, cat bate in timpul unei vieti. Valva la care lucrez eu sper sa fie singura si prima care sa fie aprobata mondial pentru o implantare in pacienti,” explica medicul Lucian Lozonschi.

Participantii la Congresul de Chirurgie Cardiovasculara de la Iasi au avut ocazia sa-si perfectioneze cunostintele si din experienta profesorului Dan Vasilii din Moscova, lider mondial in domeniul malformatiilor congenitale vasculare. ”Mai multe opratii decat facem noi la Institutul din Moscova nu face nimeni. in fiecare an aproximativ 150 de bolnavi din tara noastra vin si din tari straine,” a spus medicul cardiolog.

Prezent la acest eveniment este si parintele chirurgiei cardiovasculare romanesti, Ioan Pop de Popa. ”Pe 6 octombrie implinim 40 de ani de cand am infiintat Centrul National de Boli Cardiovasculare Fundeni-Bucuresti care astazi impreuna cu celelalte centre din tara fac cinste medicinei romanesti,” a spus specialistul.

Medicii din capitala Moldovei au fost extrem de apreciati specialistii de de renume din strainatate. Prezentarile chirurgilor ieseni au demonstrat ca si la noi se fac interventii complexe, iar pacientii sunt tratati la fel ca in tari mult mai dezvoltate decat Romania.

Chirurgia cardiovasculara ieseana este umar la umar cu chirurgia europeana si chiar cu chirurgia mondiala a colegilor din Japonia si a colegilor din alte tari,” explica Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi.

Congresul de Chirurgie Cardiovasculara se incheie duminica, 21 septembrie.

Sursa: digi24.ro
Foto: televiziunea-medicala.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii