ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
21-10-2013, ora 11:32

Premiant Nobel, la aniversarea a 153 de ani a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

In perioada 20-30 octombrie, cea mai veche universitate a Romaniei sarbatoreste Zilele Universitatii, ce marcheaza aniversarea a 153 de ani de la fondarea sa. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi a pregatit, pentru comunitatea academica, dar si pentru ieseni, un program plin de evenimente, ce contine, printre altele, conferinta si decernarea titlului de Doctor Honoris Causa unui premiant Nobel in economie.

Vineri, pe 25 octombrie, cu incepere de la ora 10.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu" va avea loc traditionala ceremonie a deschiderii Zilelor Universitatii, . In cadrul evenimentului sunt invitati sa conferentieze prof. univ. dr. Alessandro MARTIN, prorector la Universitatea din Padova, ce isi va prezenta cateva ganduri despre internationalizarea universitatii si academicianul Constantin TOMA, cu prelegerea „Din viata secreta a plantelor: simfonia genetica”. De asemenea, vor fi acordata bursa Sfantul Dumitru unui student care a dovedit excelenta pe plan academic, performanta in cadrul competitiilor stiintifice studentesti si implicare sociala. Mai multi profesori ai UAIC vor primi, in cadrul acelui eveniment, titlul de Professor Emeritus.

Unul dintre cele mai insemnate momente ale Zilelor Universitatii va avea loc marti, 29 octombrie, cand prof.univ.dr. Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Stiinte Economice, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC si va sustine conferinta "Knowledge, Belief, and the Economic System" (“Cunoastere, incredere si sistemul economic”).

Profesor la Universitatea Stanford, membru al Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite si fondator al Academiei Pontificale de Stiinte Sociale, Kenneth Arrow a primit Premiul Nobel in anul 1972, alaturi de economistul britanic John Hicks. Arrow a contribuit la cunoasterea economica prin elaborarea teoriei imposibilitatii, a teoriei generale a echilibrului, a teoriei cresterii economice endogene si prin investigarea problematicii inechitatii accesului la informatiei si consecintele acesteia in tranzactiile economice.

Cea mai cunoscuta realizare a sa este asa-numita "Teoria imposibilitatii", cu aplicatii in domeniul economiei, al sociologiei si procesului electoral. Teoria imposibilitatii lui Arrow, aplicata sferei alegerii sociale, ilustreaza imposibilitate de a avea o structura ideala de vot care sa reflecte criterii echitabile: in conditiile in care fiecare doreste sa isi maximizeze castigul, alegerile sociale vor determina intotdeauna inegalitati.

La 92 de ani, Kenneth Arrow are titulatura de "Joan Kenny" Profesor de Economie si Profesor de Cercetari Operationale Emeritus, la Universitatea Stanford.

Evenimentul va avea loc cu incepere de la ora 12.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu", conferinta laureatului Nobel american fiind precedata de prelegerea Academicianului Solomon Marcus "Receptarea Teoremei Arrow de imposibilitate in mediul academic din Romania".

O alta personalitate, tot din domeniul economiei, ce va primi distinctia de Doctor Honoris Causa in cadrul Zilelor Universitatii va fi profesorul Pascal Salin. Renumit pentru amplele cercetari in domeniul finantelor publice si problemelor monetare, Pascal Salin este profesor la Universitatea Paris-Dauphine din Franta. Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfasura joi, 24 octombrie, cu incepere de la ora 13.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu".

Ca in fiecare an, Gradina Botanica invita iesenii la expozitia "Flori de Toamna", al carei vernisaj va avea loc duminica, 20 octombrie, la ora 11.00. Expozitia va fi deschisa iesenilor pana pe 17 noiembrie.

Programul complet al Zilelor Universitatii este disponibil aici. Acesta cuprinde zeci de manifestari - mese rotunde, conferinte stiintifice si sesiuni de comunicari - de la cele 15 facultati ale Universitatii "Alexandru Ioan Cuza".

Foto: tumblr.com

     
Tag-uri: premiant, Nobel, UAIC, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii