ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-08-2015, ora 08:06

Postliceala Sanitara din Iasi, mai cautata decat Medicina

Articol de Cristian Amariei
Devenita cel mai sigur mod de a obtinere a unui job in strainatate, scoala Postliceala Sanitara din Iasi a atras anul acesta un numar record de candidati. Peste 750 de tineri isi disputa unul dintre cele aproximativ 100 de locuri fara taxa. Asta inseamna o concurenta de 7 candidati pe loc, mai mare chiar decat la Facultatea de Medicina. Selectia s-a facut luni cu un test grila.

759 de tineri s-au inscris la specializarea de asistent medical generalist la scoala Postliceala Sanitara din Iasi. Cursurile le asigura o diploma recunoscuta in toate tarile Uniunii Europene, iar cei mai multi au venit la examen cu scopul declarat de a face cariera in strainatate.

Codrin Bors a terminat anul acesta liceul si viseaza deja sa lucreze intr-un spital de peste hotare. A facut chiar si calcule cu banii pe care i-ar castiga: "Anglia, 12,5 lire pe ora. Acum nu mai stau sa fac calculul cat e la luna, spun undeva in jur de 2.000 de lire. Oriunde in afara de Romania, pentru ca sistemul sanitar si de invatamant si tot ceea ce inseamna Romania e varza in opinia mea."

La fel ca el, si Alexandra s-a inscris la scoala Postliceala Sanitara tot cu intentia de a profesa in strainatate: "Marea Britanie m-am gandit in principiu. M-am gandit doar la practica din spitale si ma sperie lucrul acesta. stiu de la bunicii mei care mai intrau in spital si e tragic."

Nu doar salariile din strainatate ii motiveaza sa plece. La fel de greu cantaresc si conditiile din spitalele romanesti.

"E totul mai bine fata de ce e la noi."

"Oriunde e bine, nu conteaza, in functie de salariu. - Dar in Romania? - Nu. - De ce? - Ce sa facem in Romania?! Pentru un salariu de 800 - 1.000 de lei nu merita."

"In tara nu prea avem ce... E mai greu. Sistemul sanitar romanesc nu ma incanta."

Conducerea scolii Postliceala Sanitare de Stat din Iasi spune ca de la an la an numarul celor care se inscriu la aceasta institutie este in crestere.

Edmond Ciumasu, directorul scolii Postliceale Sanitare de Stat Iasi: "atat de multi chiar nu au mai fost. Am mai avut acum 2 ani 6 candidati pe loc, aproape 6 candidati pe loc, dar 7 candidati, ca in acest an, nu am mai avut niciodata. Dupa absolvire pleaca in tari ale Uniunii Europene circa 50% dintre absolventi."

Candidatii vor afla rezultatele marti. Acestia au la dispozitie 112 locuri la buget si 300 la taxa. Studiile dureaza trei ani, iar cei care intra la taxa vor achita cate 2.300 de lei pe an.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii