ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-11-2014, ora 10:03

Portughezii care si-au abandonat carierele pentru a-si salva copilul. De ce s-au inscris la Facultatea de Medicina din Iasi

Articol de Cristian Amariei
Poveste tulburatoare la Iasi, unde s-au stabilit doi soti din Portugalia, care vor sa fie medici pentru a-si salva baiatul nascut cu o boala grava care i-a afectat creierul. La 6 ani, baiatul nu vede, nu aude si are comportamentul unui bebelus. Parintii lui au hotarat sa sacrifice totul: au renuntat la carierele lor din strainatate si s-au inscris la Facultatea de Medicina din Iasi. Oamenii spera ca vor gasi un remediu pentru maladie si isi vor putea vindeca fiul.

Patricia si Orlando au 34 si 35 de ani si se cunosc din copilarie. In Portugalia, ea era profesoara universitara de ingineria materialelor, iar el, reprezentantul unei companii farmaceutice. Dupa casatorie, si-au dorit foarte mult un copil si s-au bucurat enorm atunci cand Patricia a aflat ca va fi mama. Pe parcursul sarcinii medicii i-au asigurat ca totul merge bine.

Patricia Camano, mama copilului: "Sincer, daca am fi stiut ca viata ii va fi asa de dificila, nu stiu..."

Insa, la doua luni dupa ce baiatul lor, Leonardo, a venit pe lume, au aflat ca sufera de o boala rara, lisencefalie sau sindromul Miller-Dieker, o afectiune genetica reprezentata printr-o dezvoltare anormala a creierului in timpul vietii intrauterine.

Patricia Camano, mama copilului: "El nu vede, nu aude, nu se misca, are epilepsie, nu se aseaza, nu are control la gat..."

Prognosticul de viata nu depaseste, in general, 2-3 ani, iar copiii afectati de aceasta maladie au deseori convulsii si prezinta gradul de dezvoltare intelectuala al unui sugar de cateva luni.

Insa Patricia si Orlando au luat o decizie impresionanta: au renuntat la tot ce aveau in Portugalia si au venit in Romania, la Iasi, la Facultatea de Medicina, unde sunt acum studenti in anul IV. Vor sa fie doctori si sa incerce sa-si salveze copilul.

Patricia Camano, mama copilului: "Am o facultate, am masterat, am doctorat, dar mi-am zis ca sunt inginer mecanic si nu pot face nimic pentru copilul meu si nici pentru altii. Asa m-am hotarat sa vin in Romania, sa fac Medicina."

Prof.dr. Vasile Astarastoae, rector UMF Iasi: "Au ales medicina pentru a-si ajuta copilul. Eu am fost impresionat."

Cand pleaca la cursuri, parintii isi privesc baiatul de parca ar fi ultima data si, daca ar putea, si-ar da viata ca sa il salveze.

Orlando Camano, tatal copilului: "Intrebarea despre sfarsit e dureroasa... El va fi mereu aici. Intr-un fel nu va muri... e sangele nostru."

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii