ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
20-03-2014, ora 12:44

Politistii ieseni continua cautarile minorei disparute. CE TREBUIE SA FACA PARINTII AI CAROR COPII AU DISPARUT DE LA DOMICILIU

Articol de Alexandra Stefanescu

Politistii ieseni, in colaborare cu politistii din judetele limitrofe judetului Iasi, continua cautarile minorei MUNTEANU ANA-MARIA, de 16 ani, din com. Ungheni, jud. Iasi, a carei disparitie a fost anuntata de catre mama, la data de 18 martie. Pe langa activitatile de cautare, se desfasoara activitati investigative si de audiere a persoanelor care ar putea oferi date utile in ancheta.

Persoanele care pot oferi informatii cu privire la minora, sunt rugate sa sune la 112 sau sa se adreseze celei mai apropiate unitati de politie.

CE TREBUIE SA FACA PARINTII AI CAROR COPII AU DISPARUT/ PLECAT DE LA DOMICILIU?

Statisticile arata ca cei mai multi copii raman in zonele pe care le cunosc cel mai bine, fie in zonele urbane cele mai apropiate, fie in localitatile din imprejurimi. Un alt loc in care trebuie cautati copiii sunt rudele si prietenii sau colegii. Trebuie insa sa tinem cont si de eventualele tentative anterioare ale copilului de pleca de acasa, deoarece cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat creste si distanta fata de casa si sunt achizitionate mecanisme necesare adaptarii la traiul in mediul stradal.

Este necesar ca familia, alaturi de politie, sa depuna eforturi pentru identificarea imediata a copilului si reducerea riscului ca minorul sa fie atras in diferite grupuri cu preocupari infractionale.

Atunci cand un copil alege sa paraseasca domiciliul, cel mai probabil, el va cauta un loc in care sa se simta in siguranta.

- Anuntati de urgenta Politia la numarul de telefon 112 . Cu cat anuntul se face mai repede, cu atat cresc sansele de a fi identificat copilul. Asigurati-va ca ati identificat cea mai recenta fotografie in care minorul se vede clar si inmanati-o politistilor impreuna cu semnalmentele si imbracamintea copilului.

- Vorbiti-le rudelor si prietenilor despre faptul ca fiul/ fiica dumneavoastra a disparut de la domiciliu . Pe langa sprijinul moral pe care il primiti s-ar putea ca ei sa va poata furniza informatii importante despre locul in care s-ar putea afla copilul. Mai mult, daca minorul se afla pe raza localitatii in care locuiti exista posibilitatea ca acesta sa fie vazut sau intalnit si astfel creste posibilitatea de revenire la domiciliu.

- Verificati lucrurile copilului sau camera lui. Cautati in buzunarele hainelor, in dulapuri, printre caiete deoarece este posibil sa identificati indicii despre locul unde avea de gand sa plece.

- Faceti o vizita la scoala unde invata copilul. Discutati cu dirigintele, colegii deoarece este foarte probabil ca vreunul dintre ei sa detina informatii cu privire la disparitia minorului.

SEMNE CARE INDICA FAPTUL CA FIUL/ FIICA DUMNEAVOASTRAAR PUTEA PARASI DOMICILIUL

- Schimbari in comportament sau in rutina zilnica avertizeaza ca ceva nu este in regula. De regula apar modificari ale somnului si alimentatiei (prea mult sau prea putin), fapt ce semnifica incapacitatea de a face fata unui stres.

- Comportamentul de opozitie este un semn ca ar putea aparea necazuri in familie. Cel mai frecvent se inrautateste situatia scolara, apare tendinta de a incalca orice regula acasa, certuri cu membrii familiei, toate acestea fiind simptome ale unor probleme pe care copilul le are.

- Verbalizarea intentiei de a pleca de acasa . Unii copii spun ca ar dori sa plece de acasa, iar altii chiar isi ameninta parintii cu acest lucru. Uneori, membrii familiei pot auzi asemenea zvonuri de la prietenii copilului, de la colegi.

-Economisirea de bani sau alte valori . Unii copii incep sa economiseasca bani sau sa sustraga sume mici de la parinti. Pastrarea unui rucsac in sifonier ar putea insemna ca minorul se gandeste sa plece de acasa.

Este foarte important sa va exprimati suspiciunile. Cu calm trebuie sa discutati cu fiica/ fiul dumneavoastra si sa-i spuneti ca sunteti ingrijorati pentru ea/el si mai ales ca aveti banuiala ca ar dori sa paraseasca domiciliul. Apelati la sprijinul unui psiholog pentru a-l sprijini pe copil sa faca fata gandurilor sale si a identifica posibilitatile de a imbunatati situatia familiala.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii