ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
24-01-2013, ora 16:30

Politicienii prezenti la Iasi de Ziua Unirii le- au cerut romanilor de pretutindeni sa dea dovada de unitate, solidaritate si devotament

Articol de Diana Dumitriu

Oficialii veniti azi la Iasi pentru a marca implinirea a 154 de ani de la infaptuirea Unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, dar si primarul Gheorghe Nichita si seful CJ Cristian Adomnitei, au cerut romanilor de pretutindeni sa dea dovada de unitate, solidaritate, devotament pentru ca ”e momentul marilor transformari, momentul deciziilor importante”.

In deschiderea evenimentului, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita a spus in timpul alocutiunii ca Ziua Unirii Principatelor Romane este o zi care trebuie sa ne ramana adanc intiparita in memoria colectiva, dar care totodata trebuie sa reprezinte o lectie de eroism si curaj pentru toate generatiile. El a mai pus ca trebuie sa urmam exemplul inaintasilor nostri pentru ca ”avem potential si avem modele pe care putem sa le urmam. Avem si lideri politici puternici, asezati acolo unde le este locul! Ne trebuie rabdare, ne trebuie intelepciune, ne trebuie dialog si intelegere intre noi! Ne trebuie unitate si solidaritate!”

Romanii anului 1859 ne-au aratat ca nimic nu este imposibil atata vreme cat ai curaj si crezi intr-o idee, intr-un ideal, intr-un proiect. Sunt omul politic care vorbeste din experienta sa, din faptele sale si va spun cu toata convingerea ca lumina nu poate veni doar de la Bucuresti. Pot sa va spun ca daca as fi stat doar cu mana intinsa la Bucuresti, nu reuseam mare lucru, iar destinul Iasului ar fi fost cu totul altul: un destin amar si sarac! Am avut curajul sa chem alaturi de mine pe toti cei care doresc dezvoltarea Iasului si e un moment bun sa le multumesc si lor, din nou, cunoscuti sau anonimi, pentru curajul de a-mi sta alaturi, mai ales in zilele grele de Opozitie. Cu ajutorul vostru, chiar daca a fost greu, chiar daca ni s-au pus piedici, Iasul nu a stat pe loc! Orasul nostru este astazi intr-un proces dinamic de dezvoltare si modernizare, cum nu s-a intamplat niciodata dupa 1989. Pot spune ca Iasul este un exemplu! Este un model care functioneaza si care poate fi preluat”, a mai spus Gheorghe Nichita.

De asemenea, in timpul discursului sau, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitiei, a subliniat nevoia de solidaritate si unitate si a subliniat faptul ca "o natiune puternica se cunoaste dupa idealurile care o anima". El a vorbit despre importanta Iasului, amintind faptul ca insusi Carol I numea acest oras, inca din primele sale discursuri, a doua capitala a Romaniei sau, preluand o idee lansata de Titu Maiorescu, „capitala culturala a tarii”. In acest sens Adomnitei considera ca ”nu este prea tarziu pentru ca Iasului sa-i fie recunoscute meritele si sacrificiile, printr-o serie de masuri ale administratiei centrale care sa aduca dezvoltare zonei”.

Principalul mod prin care administratia centrala poate face acest lucru este sprijinirea proiectului de modernizare a aeroportului din Iasi. Doar asa putem deschide orasul Iasi si zona Moldovei catre investitiile atat de necesare pentru dezvoltarea economica si crearea de locuri de munca”, a mai spus Adomnitei.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a mentionat in discrusrul sau ca lectia Unirii din 1859 este si aceea ca o natiune are ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste propriul destin. Totodata, Antonescu a facut si o paralela intre perioada celor doua uniri, de la 1859 si 1918, si cea de acum.

Lectia Unirii din 1859 este si aceea ca o natiune are ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste destinul ei. Atunci, in 1859, destinul fusese proiectat altfel de marile puteri, de marii diplomati ai vremii. S-a auzit cuvantul si vointa poporului exprimat de lideri puternici, curajosi, devotati, si istoria lumii s-a schimbat odata cu vointa nationala'', a spus Crin Antonescu.

La randul sau, premierul Victor Ponta a propus celor prezenti in Piata Unirii dar si tuturor celor care acum in orasele si satele Romaniei sa se gandeasca la viitorul tarii, ”sa incercam sa vorbim si sa gandim la Unire nu doar de 24 Ianuarie si de 1 Decembrie, ci daca se poate, in fiecare zi.

Daca se poate, in fiecare minut sa ne gandim nu doar ce tara am mostenit de la cei care au fost inaintea noastra, ci mai ales ce tara ne dorim sa construim acum si ce tara vrem sa lasam celor care vin dupa noi”, a afirmat Ponta.

     
Tag-uri: Unire, Iasi, politicieni
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
BrettTit,  19.07.2017 03:13

wh0cd914228 Diclofenac Gel

   
BrettTit,  31.05.2017 11:33

wh0cd5514867 vermox bentyl 10 mg buy amitriptyline

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii