A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713566500.1734.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Petru Movila despre bursele medicilor rezidenti: “Promisiune neonorata, in conformitate cu Guvernul USL...”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
25-02-2014, ora 12:32

Petru Movila despre bursele medicilor rezidenti: “Promisiune neonorata, in conformitate cu Guvernul USL...”

Articol de Alexandra Stefanescu

Deputatul Petru Movila a initiat doua demersuri parlamentare prin care atrage atentia Guvernului USL asupra intarzierii platii burselor promise medicilor rezidenti.

Medicii rezidenti sunt nevoiti sa mai astepte pana cand li se vor plati bursele mult promise de Guvernul USL. Si de aceasta data, Guvernul USL si-a incalcat propria promisiune, desi bugetul Ministerului Sanatatii cuprinde suma necesara platii acestor burse meritate de toti rezidentii din Romania. Asadar, dupa multe promisiuni „televizate”, potrivit carora de la 1 ianuarie 2014 medicii rezidenti vor primi burse in cuantum de 150 Euro, nici pana la acest moment, dupa aproape doua luni, Guvernul nu catadicseste sa plateasca acest drept banesc cuvenit medicilor rezidenti. Promisiunea se proroga se pare pana la „Sfantul Asteapta”. Nimic nou sub soare! USL ne-a obisnuit cu nerespectarea propriilor promisiuni. In urma cu cateva luni, am propus o solutie viabila pentru cresterea veniturilor rezidentilor. Am initiat o propunere legislativa in acest sens, care a fost insa respinsa de majoritatea USL din Parlamentul Romaniei. Propunerea prevedea acordarea unei burse de studii pentru rezidenti, lucru care ar fi permis majorarea veniturilor acestora cu peste 40%, venituri care ar fi fost scutite de plata contributiilor si impozitelor datorate statului”, a declarat Petru Movila.

Un medic rezident primeste in medie un salariu de 200 Euro. Dupa 6 ani de facultate si inca 5 ani de rezidentiat, un medic ajunge sa primeasca un salariu de doar 1.500 de lei.

Sunt destui medici care nu se pot descurca din veniturile incasate si tocmai de aceea iau calea Europei de Vest, lasand aici spitalele goale, cu un personal de o calitate, de multe ori, indoielnica. Din 2007 si pana in prezent au parasit sistemul de sanatate peste 14 000 de medici, care au ales sa plece peste granitele tarii, unde pot avea salarii mai mari si conditii de trai considerabil mai bune. Migratia medicilor romani a continuat si in anul 2013. Potrivit Colegiului Medicilor din Romania (CMR), anul trecut, aproximativ 3.000 de specialisti au solicitat institutiei certificate profesionale curente pentru a putea lucra in strainatate. Guvernul USL ignora aceasta situatie ingrijoratoare si se multumeste sa ia masuri pompieristice, pe care ulterior uita sa le onoreze. Solicit pe aceasta cale Ministerului Sanatatii sa plateasca urgent tuturor medicilor rezidenti bursele restante. Poate Domnul Nicolaescu face un minim “efort” inainte de a pararsi fotoliul de Ministru al Sanatatii si dispune plata acestor drepturi rezidentilor, ceea ce inseamna de fapt intrarea in legalitate a acestei situatii”, a mai precizat Movila.

Una dintre revendicarile legitime ale reprezentatilor Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate a fost cresterea veniturilor medicilor rezidenti. In urma negocierilor purtate intre Ministerul Sanatatii si reprezentantii profesionistilor din sistemul de sanatate, in timpul protestelor din luna noiembrie a anului 2013, s-a gasit o solutie favorabila medicilor rezidenti, si anume, acordarea unor burse in cuantum de aproximativ 150 Euro.

Realitatea ne arata ca nici pana astazi nu a facut aceste plati legale, de altfel. In aceste conditii, va rog, domnule ministru, sa ne comunicati urmatoarele: Care este motivul intarzierii platii acestor burse? Data la care aceasta situatie va intra in normalitate si legalitate, adica momentul in care se vor face in mod efectiv aceste plati? Care este numarul medicilor rezidenti ce trebuie sa primeasca aceasta bursa? Care este valoarea totala lunara a acestor burse?”, solicita deputatul iesean.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii