ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
23-04-2013, ora 15:15

Petru Movila: “O minciuna cat o autostrada. Fiecare ministru cu autostrada lui”

Articol de Alexandra Stefanescu

Declaratia politica depusa, astazi, de deputatul Petru Movila la Camera Deputilor pe tema autostrazii Iasi - Tg. Mures cat si raspunsul la o interpelare facuta catre ministrul Dan Sova, pe aceeasi tema.

Avem un proiect de autostrada, Iasi – Tg. Mures, doi ministri si un prim-ministru care nu se pot decide ce anume este de facut in acest caz, mai ales dupa ce, in timpul campaniei electorale au promis cate-n luna si-n stele. Desi recunosc ca nu ma asteptam ca proiectul acestei autostrazi sa prinda contur imediat dupa ce USL a ajuns la guvernare, pot spune ca nu ma asteptam nici ca fiecare ministru sa aiba propria lui varianta de autostrada, desi exista niste studii de prefezabilitate si de fezabilitate care nu se schimba peste noapte.

Totusi, ministrul Sova, ministrul Fenechiu si prim-ministrul Ponta isi paseaza acest proiect de maxima importanta unul celuilalt, si asteapta sa vada care este impactul deciziilor lor.

Mai intai, autostrada Iasi – Tg. Mures a fost in subordinea ministrului Sova care a declarat ca nu este fanul acestui proiect. Drept urmare, am aflat de la ministrul Fenechiu, care se afla la polul opus si care este cel mai mare fan al acestui proiect, ca autostrada a ajuns in subordinea sa.

Constatam si faptul ca, in functie de preferintele ministrilor, sumele necesare investitiei se schimba la fel de usor cum se trece o autostrada de la un minister la altul. Intr-un raspuns oficial la o interpelare adresata de catre mine ministrului delegat pentru proiectele de infrastructura si investitii straine, in care ceream lamuriri legate de acest subiect, ministrul Sova a declarat solemn, cu mana pe inima, ca autostrada Iasi – Tg. Mures costa in jur de 6 miliarde de Euro fara TVA.

Insa, in tranzitia de la Ministerul Marilor Proiecte la Ministerul Transporturilor, am aflat din conferintele de presa tinute de Relu Fenechiu ca autostrada lui costa doar 4 miliarde de Euro si pe deasupra are si kilometri mai multi, in conditiile in care acesta a considerat ca trebuie extinsa pana la Campia Turzii.

In timp ce un astfel de proiect este pasat de la un minister la altul, ca o minge fierbinte intre PNL si PSD, fara nici o urma de finalitate clara si doar cu declaratii facute cu patos, guvernantii uita ca s-au alocat peste 12 milioane lei pentru studiile necesare acestui proiect, studii care in viitorul apropiat nu vor mai reflecta realitatea. Banii investiti pana acum se vor duce pe apa sambetei, fara nici un folos.

Zilele acestea, tot unul dintre cei doi ministri a explicat faptul ca pe undeva prin aceste studii s-au facut niste erori, in conditiile in care s-a ajuns la o estimare initiala de aproape 9 miliarde de Euro. Prin urmare, studiile trebuie refacute. Insa, nici o clipa, ministrul Sova nu a mentionat, sau nu a avut in vedere, faptul ca Ministerul de Finante i-a transmis ca nu are bugetati bani nici macar pentru finalizarea documentatiei actuale, daramite pentru refacerea tuturor studiilor.

Consider, stimati colegi, ca daca acest proiect era asumat de USL, tratat cu responsabilitate si nu cu superficialitate si ignoranta, poate, astazi, eram in stare sa avansam macar cifre concrete si un proiect fundamentat cu care ne puteam prezenta in fata Uniunii Europene pentru a atrage fondurile necesare demararii acestei investitii.

In schimb, suntem tratati cu o doza de indolenta si iresponsabilitate crasa din partea membrilor USL, care nu au fost in stare nici pana acum sa isi imparta proiectele, ministerele si responsabilitatile.

USL nu va avea niciodata capacitatea de a intelege importanta unui astfel de proiect nici acum si nici in urmatorii ani. Ultimul an confirma acest lucru.

Concluzia este, stimati colegi, ca nu avem de ce sa ascultam promisiunile desarte ale ministrilor USL si declaratiile lor contradictorii, doar de imagine care nu fac altceva decat sa bulverseze iesenii. Cand vor avea ceva concret pentru romani, atunci va fi momentul sa deschida gura.”

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii