ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-05-2015, ora 11:21

Pericolul ascuns din paginile cartilor. 60 de bibliotecari au castigat in instanta sporul de periculozitate

Articol de Cristian Amariei
60 de bibliotecari din Iasi si-au cautat in instanta dreptatea si au castigat. Ministerul Educatiei este obligat sa le plateasca retroactiv un spor de periculozitate taiat acum patru ani. Sporul de 200 de lei era acordat pentru ca bibliotecarii sunt expusi unor boli grave din cauza prafului si bacteriilor adunate pe miile de volume pe care le au grija, noteaza digi24.

Bibliotecara de 38 de ani la Liceul Dimitrie Cantemir din Iasi, Lia Cracana are probleme grave de respiratie. Motivul? Praful inspirat de-a lungul anilor de pe cele 26 de mii de volume pe care le are in grija. Tot cartile i-au provocat si o afectiune dermatologica.

Lia Cracana, bibliotecara: "nu este vorba numai de praf, este vorba de aceasta hartie veche de 50-60-70 de ani care, in timp, se degradeaza. Sunt niste bacterii pe aceste carti, acesta este un aspect. Al doilea, aceste carti circula foarte mult, circula in medii...noi nu stim mediul fiecarui copil de acasa. Sunt in ziua de azi tot felul de boli de piele, poti sa iei foarte bine si o hepatita, un TBC poti sa iei de pe aceste carti."

Medicii confirma ca exista lunga lista de boli la care sunt expusi bibliotecarii. "Am mai multe cazuri de bibliotecari care au atat fenomene de rinita, respectiv obstructie sau rinoree apoasa, curgerea nasului, cat si fenomene de conjunctivita sau de astm bronsic. Ele pot prezenta ulterior si dermatite, deci leziuni cutanate prin atingerea acestor obiecte care prezinta nenumarati antigeni," a explicat Liliana Veres, sef Clinica Alergologie si Imunologie.

Pana in decembrie 2011, bibliotecarii incasau un spor de periculozitate in valoare de aproximativ 200 de lei. Dar Ministerul Educatiei le-a taiat banii. 60 de bibliotecari, membri ai unui sinducat, au atacat in instanta decizia si au avut castig de cauza.

Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din invatamantul Preuniversitar Iasi: "banii vor fi acordati in ceea ce priveste plata retroactiva banii vor fi acordati in perioada urmatoare, in urmatorii 5 ani, 5% in primul an, 10% anul doi, 25% anul trei, 25% anul 4 si 35% anul 5."

Bibliotecarii vor primi doar sumele care li se cuveneau in perioada 2011-2014. Ministerul Educatiei nu a fost insa obligat sa revina la acordarea sporului de periculozitate taiat acum 4 ani. Asa ca sindicalisitii iau in calcul sa dea din nou in judecata Ministerul.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii