A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713435677.0923.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Pentru prima data dupa Revolutie, increderea in Biserica a scazut sub 60%. Ce i-a deranjat cel mai mult pe romani
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-02-2016, ora 08:12

Pentru prima data dupa Revolutie, increderea in Biserica a scazut sub 60%. Ce i-a deranjat cel mai mult pe romani

Articol de Cristian Amariei
Pentru prima data dupa Revolutie, increderea romanilor in Biserica a scazut sub 60 de procente. Cel putin, asta arata, cel mai recent sondaj realizat de IRES.

Cei chestionati spun ca se simt deranjati de faptul ca li se cer bani atunci cand se casatoresc, merg sa boteze un copil sau sa-si ingroape mortii. In plus, atitudinea preotilor, imediat dupa tragedia de la Colectiv, i-a indepartat si mai tare in special pe tineri.

In 2003 de exemplu cota era la 90%, mai mult decat pentru orice alta institutie. Dupa o usoara scadere, in 2011 a avut o revenire la 84 de procente. Apoi increderea s-a scufundat, la propriu. A ajuns aici, astazi, la 58 la suta. Este cel mai jos punct atins de Biserica de cand se fac astfel de masuratori in Romania.

Sondajul celor de la IRES a mers insa si mai departe, i-a intrebat pe oameni cata incredere au in preoti: 14% - foarte multa, 37% multa. Asadar impreuna aceste doua raspunsuri fac 51%, sub cele 58 de procente ale bisericii. Restul - 47 de procente - si-au pierdut increderea, iar 2% sunt nehotarati.

Sa vedem ce spun oamenii ca ii indeparteaza si ce strategie de recastigare a increderii are Biserica.

Barbat, 25 ani: "Nu prea, pentru ca mi se par foarte corupti din toate punctele de vedere".

Femeie, 55 ani: "Numai acolo rugamintea ti-e ascultata si te poti destainui in fata celui care te asculta, ca aici in afara nimeni nu te asculta, toti te jecmanesc"

Barbat, 30 ani: "Ca institutie, sunt credincios desi in Biserica n-as avea incredere din cauza preotilor in general".

Barbat ,60 de ani: "Hai sa fim seriosi, tata, nu mai sunt popii care existau. N-ati vazut cum a fost si la Colectiv - dupa ce a sarit lumea s-a dus…”

Scaderea increderii in Biserica s-a accentuat in octombrie anul trecut, dupa tragedia de la Colectiv. ''Nu vrem sa se considere ca facem spectacol. Sa vina lumea la biserica, nu la club, acolo au murit dar noi ne rugam in biserica asta e randuiala bisericii”, spunea atunci Patriarhul.

A urmat o alta reactie a Patriarhiei dupa ce noul Guvern nu a cuprins in bugetul pe 2016 niciun leu pentru constructia de lacase de cult.

Dupa moartea politistului Bogdan Gigina, aflat in coloana oficiala a ministrului de interne, un sofer a surprins in traficul din Bucuresti exact masina care-l transporta si pe Patriarh, escortata de politie, in timp ce semaforul indica rosu.

Biserica s-a implicat si in strangerea de semnaturi pentru modificarea Constitutiei, ca sa nu permita casatoriile intre persoane de acelasi sex. Foarte multi elevi reclama faptul ca sunt obligati sa semneze aceasta petitie la scoala. Sociologii sustin ca scaderea increderii in Biserica e normala pentru un stat modern.

Gelu Duminica, sociolog: "Diversitatea etnica, diversitatea religioasa, diversitatea in toate formele ei aduce cu sine astfel de schimbari comportamentale. Nu trebuie sa le privim ca pe drame si trebuie sa le privim ca normalitati in societatile moderne. Si noi sa ne invatam copiii ca ei sunt universul si ca ei pot schimba lumea, a lor si a celorlalti".

Biserica stie ca are probleme si pe langa schimbarea purtatorului de cuvant vrea sa-si schimbe si calitatea actului religios.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane: "Pe de o parte problema comunicarii din interiorul Bisericii spre societate. Pe de alta parte in presa din Romania asistam si la un fenomen real, acela al unei forme de detestare a temei bisericesti. Si in Biserica s-au consumat sau se consuma uneori niste lucruri la nivel de exceptii care atrag negativ atentia. Problema in sine se pune la nivelul unei innoiri, o innoire a strategiei de comunicare, o innoire la nivelul calitatii actului religios si bineintele al imaginii reprezentantilor institutiei respective".

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii