ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-09-2014, ora 13:18

Pelerinaj impresionant la Manastirea Hadambu

Articol de Madalina Irimia
Pelerini din mai multe parti ale tarii au venit duminica, 14 septembrie, la Manastirea Hadambu din judetul Iasi pentru a participa la Procesiunea „Drumul Crucii“. Pelerinajul a fost precedat de Sfanta Liturghie oficiata de Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul si de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. inainte de inceperea procesiunii, a fost sfintita Poarta „Bucuria Crucii“, aflata la poalele Dealului Mare.

Manastirea Hadambu din judetul Iasi a fost in ziua Inaltarii Sfintei Cruci loc de pelerinaj pentru aproape 10.000 de pelerini din toate zonele tarii. Oamenii au urcat dealul pe care se afla asezarea monahala pentru a participa la sfintele slujbe dedicate Inaltarii Sfintei Cruci. De asemenea, pelerinii s-au alaturat cu multa credinta si evlavie Procesiunii „Drumul Crucii“. La orele diminetii, Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, au savarsit Sfanta Liturghie in altarul de vara aflat langa Biserica „Nasterea Maicii Domnului“.

Din soborul preotilor au facut parte parinti stareti din Mitropolia Moldovei si Bucovinei, parinti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, precum si numerosi slujitori ai sfintelor altare din Patriarhia Romana. in tot acest timp, credinciosii au asteptat ore in sir sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul a citit mai multe rugaciuni de dezlegare, apoi a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile sarbatorii Inaltarii Sfintei Cruci.

Pelerinajul, manifestare a credintei

Programul manifestarilor religioase dedicate Inaltarii Sfintei Cruci de la Manastirea Hadambu a continuat apoi cu Procesiunea „Drumul Crucii“. Aceasta a inceput la baza Dealului Mare de la Hadambu, in prezenta Preasfintitului Calinic Botosaneanul, a Preasfintitului Ioachim Bacauanul, a preotilor si credinciosilor. Mai intai, cei doi ierarhi au sfintit Poarta „Bucuria Crucii“, construita la initiativa arhimandritului Nicodim Gheorghita, staretul asezarii monahale ocrotite de Maica Domnului. In continuare, a urmat pelerinajul propriu-zis prin dreptul celor 14 troite care duc spre asezamantul monastic.

La fiecare troita s-a citit o evanghelie si s-a rostit o ectenie, iar ctitorii edificiului au fost stropiti cu apa sfintita. De asemenea, o cruce din lemn a fost purtata de la o troita la alta, pentru a rememora astfel drumul parcurs de Mantuitorul pe Dealul Golgotei. „Pentru obsea manastirii noastre si pentru credinciosi acest pelerinaj este o mare bucurie duhovniceasca. Prin mila Bunului Dumnezeu, in Moldova s-a organizat „Drumul Crucii”. Nu ne-am asteptat ca la acest eveniment sa vina atat popor“, a spus arhimandritul Nicodim Gheorghita.

Urcand pe Dealul Mare de la Hadambu, in sunetul toacei si al cantarilor religioase, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul a mentionat ca acest pelerinaj se amplifica an de an. „Am fost prezenti la Hadambu inca de la inceputurile organizarii acestei procesiuni. Ne bucuram ca multi credinciosi vin in numar tot mai mare la acest eveniment deosebit, care se amplifica. Acest lucru arata ca oamenii au o cinste deosebita pentru Sfanta Cruce, care este semnul identitatii noastre. Pelerinii manifesta astfel credinta lor, mai ales ca suntem la inceputul anului scolar, cand copiii isi iau crucea pentru a creste din punct de vedere spiritual. Suntem incredintati ca drumul acesta va fi batatorit in continuare de credinciosii nostri, care vor veni la Hadambu cu poverile, necazurile si bucuriile lor“, s-a exprimat Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul.

Cezar Cobuz a ctitorit una din cele 14 troite care duc spre Manastirea Hadambu. L-am surprins purtand cu greu crucea din lemn pe traseul procesiunii. „Prin purtarea crucii, ne aducem aminte de jertfa Mantuitorului pentru intreaga omenire“, a spus Cezar Cobuz.

La cea de-a 14-a troita, Preasfintitul Ioachim Bacauanul a adresat un cuvant in care a facut o legatura intre purtarea crucii si pelerinajul derulat de-a lungul celor 14 troite. Prin grija obstii Manastirii Hadambu si a binefacatorilor, peste 3.000 de pelerini au participat la final la agapa frateasca.

(Constantin Ciofu - Ziarul Lumina)
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii