A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714080085.9974.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Patrimoniu taiat si vandut
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-09-2015, ora 14:09

Patrimoniu taiat si vandut

Articol de Madalina Irimia
Hotii de metale s-au dovedit mai eficienti decat sistemele de supraveghere moderne sau gardienii publici. Aflati cat ne costa neglijenta fata de patrimoniul national din materialul urmator.

„Opt busturi de patrimoniu, in valoare de peste 50.000 de euro, au disparut din piete publice in ultimii doi ani. Vorbim despre opere semnate de sculptori celebri, expuse in Timisoara, Iasi, Arad sau Targu-Jiu. Lucrarile au fost inlocuite pe cheltuiala primariilor, insa valoarea lor de patrimoniu nu va fi recuperata niciodata”, scrie Digi24.

Virgil Babii, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Iasi: E o valoare pentru noi, in primul rand pentru Iasi si este o valoare nationala.

Sorin Predescu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis: „Un bust de Jalea, care a fost taiat si returnat, nu mai este un bust de Jalea.”

Trei busturi din bronz, care purtau semnaturile unor sculptori celebri, au fost furate chiar de sub ochii gardienilor, in Timisoara. Lucrarile erau amplasate in locuri publice si se aflau pe lista monumentelor istorice din oras. Directia judeteana de cultura sustine ca in spatele fenomenului se ascunde de fapt un viciu al legii: orice monument amplasat intr-o piata publica trebuie sa primeasca aprobarea unei comisii ministeriale din Bucuresti.

Sorin Predescu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis: „E disfunctional, avem cam o suta si ceva de municipii. Primarii prefera sa considere multe dintre monumente, nu e cazul acestuia, care este pe lista monumentelor, prefera sa le considere mobilier urban.”

Bucatile de bronz confiscate de politie vor fi topite si remodelate, pe cheltuiala primariei. Semnaturile marilor artisti vor fi inlocuite cu sigla unei turnatorii. Costurile vor depasi 5.000 de euro, asa cum s-a intamplat la Iasi, unde alte trei busturi, monumente istorice, au fost furate din centrul orasului.

Autorii furtului au taiat busturile si au vandut aproape 180 de kilograme de metal la un REMAT din oras. Angajatii centrului de colectare sunt obligati de lege sa anunte politia doar in cazul in care bustul este intreg. Altfel, bronzul sau cuprul, metale valoroase, se vand fara restrictii.

O varianta a celebrei sculpturi „Flautistul”, semnata de Kurtfritz Handel si evaluata la peste 20.000 de euro, a disparut din Parcul sub Arini din Sibiu. Din neglijenta muncitorilor care se ocupau de renovarea bibliotecii Astra, a disparut bustul lui Octavian Goga, o lucrare din bronz care s-ar vinde la licitatie cu peste 10.000 de euro.

Ion Pop, presedintele Uniunii Artistilor Plastici Sibiu: „Atunci cand se construia, un utilaj a lovit bustul, statuia a cazut de pe soclu si sigur ca nu s-au gandit sa o puna la loc sau sa o pastreze, sa o ocroteasca. Au lasat-o undeva langa zid si probabil altcineva a luat-o pentru ca era o statuie din bronz.”

Bustul generalului Culcer a disparut din Targu-Jiu, portretul unui om politic din Arad a fost furat din centrul orasului, la scurt timp dupa ce primaria a anuntat instalarea unui sistem inteligent de supraveghere video. Niciuna dintre lucrari nu a mai fost recuperata. in inventarele patrimoniului local au ramas dosarele de decont pe care le rezolva primariile.
     
Tag-uri: furt, patrimoniu, vanzare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii