ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-10-2014, ora 10:16

Pasajul suprateran „Octav Bancila” va avea doua sensuri de circulatie

Articol de Madalina Irimia
Una dintre cele mai complexe si dificile lucrari executate in Municipiul Iasi, cu fonduri europene nerambursabile, este cea de construire a Pasajului suprateran „Octav Bancila”. Complexitatea lucrarii este data atat de zona de santier, aflata intr-o zona urbana intens circulata, cu multe artere rutiere, cai ferate etc cat si de retelele de utilitati din subteran.

In prezent, la la Pasajul Octav Bancila se lucreaza la:

- montarea tablierului metalic pe tronsoanele dintre pila P2 si pila P1, precum si intre pila P1 si culeea C1 (termen de finalizare: 30 octombrie 2014)
- montarea placilor de beton prefabricate peste tablierul metalic (termen de finalizare: 20 decembrie 2014)

Pe data de 28 august 2014, ADRNE Piatra Neamt a aprobat revizuirea proiectului tehnic, iar termenul de implementare a proiectului este programat a fi prelungit pana la data de 16 decembrie 2015. Valoarea contractului s-a redus cu 3,6 milioane lei, datorita inlocuirii rampelelor si bretelei de acces Arcu cu noua solutie tehnica avizata, ce prevede piloti de beton armat si ziduri de sprijin din beton.

Initial, solutia prevazuta de proiectant pentru rampele de acces prevedea rampe de pamant armat. Problema a aparut la momentul sapaturilor, cand au fost descoperite retele de canalizare care nu figurau in planurile oficiale transmise de catre SC Apavital SA. A fost nevoie de devierea acestor retele si de modificarea solutiei tehnice pentru rampe, care sa devina din piloti si ziduri de sprijin din beton armat.
Modificarea proiectului privind rampele de acces nu a modificat parametrii pasajului superior Octav Bancila: platforma de 11,90 m, care cuprinde partea carosabila (7,80 m, adica doua benzi x 3,90 m fiecare) si doua trotuare pietonale (1,70 fiecare, din care care 0,20 m pentru parapetul de siguranta).

Din pacate, operatorul autorizat ApaVital nu a stiut sa identifice cu exactitate pozitia retelei de canalizare, astfel incat am fost nevoiti sa modificam o parte din proiectul tehnic. Modificarea priveste doar rampa de acces pe pasaj. Am aflat, cu surprindere, ca sunt unele voci, printre care si cea a presedintelui Consiliului Judetean Iasi, care spun ca pasajul va avea ... sens unic. Este o dovada de rea-credinta. tin sa-i aduc la cunostinta sensurile de circulatie nu se stabilesc dupa cum bate vantul, ci dupa indicatorii de trafic rutier. Iar conform proiectului, pasajul are doua benzi de circulatie care permit doua sensuri de mers”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Valoarea totala a proiectului „Axa de dezvoltare Nord-Sud Pasaj Octav Bancila” este de 87,761 milioane lei, din care 70 milioane lei reprezinta fonduri europene nerambursabile.

Foto:
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii