ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-03-2015, ora 12:28

Pasajul Octav Bancila din Iasi: evolutia lucrarilor

Articol de Madalina Irimia
Lucrarile la realizarea pasajului suprateran au inceput in forta in acest an. in aceasta perioada munitorii au inceput pregatirile pentru construirea rampelor de acces atat dinspre strada Tabacului, cat si spre strada Pacurari. Au demarat si procedurile de montare pe tablierul metalic a dalelor armate de beton ce vor constui structura carosabilului.

Primele dale au fost montate pe sectorul dinspre Pacurari pe portiunea suspendata deasupra strazii Moara de Foc. Pe santier, au fost aduse 132 de placi prefabricate din beton ce urmeaza sa fie urcate pe tablierul metalic. Montarea definitiva a structurii din beton va fi finalizata, conform planificarii, pana la finalul lunii mai. In etapele ulterioare vor fi realizate rampele de acces, trotuarele si iluminatul public pe pasaj. Aceste lucrari au termen luna noiembrie a acestui an.

Pasajul in cifre

La final, pasajul va avea o lungime totala de 532 metri, dintre care 277 metri este sectorul suspendat deasupra strazilor si caii ferate. Se adauga lungimea 135 m constituita din rampa spre soseaua Nationala si 120 m aferenta rampei spre strada Pacurari. Partea carosabila are o latime de 7,80 m formata din doua benzi de circulatie de cate 3,90 m fiecare. Vor fi de asemenea create trotuare, cu o latime de un metru pentru fiecare sens. Pentru accesul pietonilor pe pasaj sunt prevazute scari, dar si doua lifturi pentru persoanele cu dizabilitati.

Proiect european

Pasajul Octav Bancila este unul din cele mai importante proiecte de infrastructura realizate in municipiul Iasi si singurul pasaj suprateran construit in perioada postdecembrista. in aria premierelor, pasajul este unicul in municipiu realizat pe tablier metalic. Proiectul axei de transport Nord – Sud, cu o valoare totala de aproximativ 85 milioane lei, cuprinde si modernizarea strazilor din arealul deservit de pasajul Octav Bancila, atat din cartierul Alexandru cel Bun cat si din Pacurari. Cele 9 strazi modernizate totalizeaza o lungime de peste 9 kilometri. In anii precedenti au fost refacute trotuarele si a fost asfalta ,t carosabilul de pe str Sarmisegetuza, str Stramosilor, str. Tabacului, str. Columnei, str. Vitejilor, str. Musatini, str. Plaiesilor si str. Petru Poni. O singura strada urmeaza sa fie modernizata in acest an. Este vorba de strada Toma Cozma, unde lucrarile la infrastructura nu au putut fi demarate pana acum din cauza unor lucrari la retelele ApaVital.

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Tag-uri: iasi, pasaj, lucrari
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii