A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713901769.3733.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Orologiul care vegheaza Targul Iesilor. Ceasul din turnul Palatului Culturii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-12-2014, ora 11:45

Orologiul care vegheaza Targul Iesilor. Ceasul din turnul Palatului Culturii

Articol de Madalina Irimia
In turnul Palatului Culturii din Iasi se afla un adevarat simbol al orasului. Este vorba despre un orologiu special, care functioneaza pe baza unui mecanism rar intalnit in Romania, dar des folosit de alte mari catedrale europene. La fel de fascinanta este si povestea omului care de mai bine de 3 decenii are grija ca rotitele si mecanismele complicate sa le dea iesenilor ora exacta.

Orice mare oras avea odinioara, ca principal punct de atractie, orologiul public, cel care dadea ritmul vietii cotidiene. La fel a fost si in capitala Moldovei, unde primul ceas, instalat intr-un turn al bisericii Trei Ierarhi, a aparut in secolul al XVIII-lea.

"Din 1925 orologiul orasului se afla in turnul Palatului, la al 3-lea nivel unde ne aflam si noi. E un ceas cu o importanta deosebita pentru ca se stie ca este un fel de emblema a orasului. Din ora in ora ne aminteste de faptul ca Iasii sunt un leagan al unirilor, de la 1859, de la 1918 si melodia pe care o intoneaza ceasul la fiecare ora este hora unirii," povesteste istoricul Sorin Iftimi.

Actualul orologiu care le da iesenilor ora exacta a fost construit in Germania si instalat de un cunoscut inginer, in anii 1900, pe nume Pascalovici.

Initial mecanismul coordona alte 25 de ceasuri electromagnetice. Este structurat pe 3 nivele, are 8 clopote si 3 cadrane. De fiecare data cand bate ora fixa, cele 8 clopote acompaniaza ceasul. In tehnica de specialitate, acest mecanism se numeste carillon.

Acest sistem este foarte rar intalnit in Romania, dar destul de folosit in Europa.

"Este un sistem deosebit care apare in Europa prin secolele XVI - XV. A cunoscut o raspandire deosebitã mai ales in randul marilor catedrale catolice. Au fost sisteme complicate, cu 40-60 de clopote, mecanisme complexe. Cel de la Iasi are 8 clopote, dar isi indeplineste menirea de a ne reaminti, la fiecare ora, ca Iasul este orasul unirilor," a mai spus istoricul.

Cei care doresc sa afle toate tainele mecanismului impresionant pot sta de vorba chiar cu cel care il intretine de mai bine de 30 de ani, ceasornicarul Ion Cristea: "Acest sistem de oscilatii intretinute are un pendul, o rotita si o greutate care este ridicata si, pe timp de pana la 7 zile, asigura energia necesara mecanismului. Are 4 grupe, adica un grup care este cel de mers al ceasului, un alt grup care bate sferturile de ora, un alt grup care bate hora unirii si acesta ii da specificul."

Pasionatii de istorie si ceasornicarie trebuie sa-si planifice din timp o astfel de vizita. si asta pentru ca orologiul poate fi vizitat in preajma Zilelor Iasului sau la cerere, cu o programare la sediul Palatului.

Sursa: digi24.ro
Foto: ro.stiri.yahoo.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii