ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-06-2014, ora 18:18

Organizatia Salvati Copiii doneaza echipamente de 500.000 lei pentru maternitatile din Moldova

Articol de Cristian Amariei

Organizatia Salvati Copiii a donat astazi Spitalului de Obstetrica si Ginecologie „Elena Doamna” din Iasi si Spitalului Orasenesc Harlau aparatura in valoare de 23.600 de euro. Actiunea de astazi deschide seria unor dotari de peste 115.000 de euro initiate de Salvati Copiii in aceasta saptamana, in care sunt incluse zece unitati medicale din zona Moldovei.

Reamintim ca Romania se mentine si anul acesta pe primul loc in clasamentul nefericit al mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu o rata de 9 la 1.000 de nou nascuti vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. In regiunea Moldova, raportul este de circa 10,2 la mie, cu recorduri in judetele Botosani (12,4) si Bacau (12). Cifrele raman disproportionate, cu atat mai mult cu cat, potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si prin echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

In spatele cifrelor se afla vieti umane, iar in maternitatile din Romania prea multi copii dispar in primele saptamani de viata. Ne intoarcem astazi in regiunea Moldovei pentru a dona doua echipamente esentiale in primele zile de viata ale micutilor nascuti inainte de termen si pentru a atrage din nou atentia asupra sprijinului de care avem nevoie din partea oamenilor si a companiilor pentru a putea continua eforturile de salvare a copiilor nascuti prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Si Andi Moisescu, presedintele organizatiei, a remarcat ca „Salvati Copiii a reusit, in ultimii doi ani, sa doteze cateva zeci de sectii de nou-nascuti cu echipamente specifice nasterilor premature. Acestea difera de la spital la spital, in functie de specificul fiecarei maternitati in parte: singura constanta este pretul ridicat al acestor aparate, pe care spitalele din Romania, adesea neprioritare pentru bugetul de stat, nu si le pot permite, ceea ce automat se rasfrange asupra pacientelor si copiilor abia veniti pe lume”.

Echipamentele ce vor fi donate de-a lungul acestei saptamani au fost alese astfel incat sa raspunda necesitatilor fiecarei unitati in parte, astfel:

Spitalul Clinic de obstretica-ginecologie „Elena Doamna”, Iasi: un aparat de suport respirator

Spitalul Orasenesc Harlau: un incubator nou-nascuti

Spitalul Judetean de urgenta Botosani: un incubator terapie intensiva

Spitalul municipal Vatra Dornei: un incubator de transport

Cabinetul medical Patrauti: un ecograf portabil

Spitalul judetean de urgenta Neamt: 4 pulsoximetre, un monitor functii vitale, un cantar bebelusi si o cutie senzori neonatali

Spitalul Judetean de Urgenta Bacau: 2 monitoare functii vitale si un pulsoximetru

Spitalul Municipal de Urgenta Roman: o masa radianta de reanimare, un monitor cardiorespirator, un aspirator secretii, un aparat aerosoli

Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui: un aparat de suport respirator

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra-Neamt: 4 pulsoximetre, un monitor functii vitale, 4 cutii senzori neonatali, un cantar

Spitalul Judetean de Urgenta „Sfantul Pantelimon”, Focsani: un aparat de suport respirator

Marilena Tubucanu, sef al sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Roman, sustine ca „fiecare aparat reprezinta o sansa in plus la viata pentru copiii nascuti inainte de termen. O maternitate se poate lauda cu cel mai bine pregatit personal medical, insa, atata timp cat medicii lucreaza cu aparatura invechita, pe alocuri nefunctionala, eforturile lor devin zadarnice. Iar acest fapt este valabil mai ales cand vine vorba de prematuri: in cazul lor orice defectiune a echipamentelor, orice complicatie se poate dovedi fatala”.

Reamintim ca, in cursul anului 2013, Salvati Copiii a reusit sa doteze, prin campania pentru reducerea mortalitatii infantile „Bun venit pe lume”, 18 maternitati si sectii de nou-nascuti. Datorita generozitatii companiilor si persoanelor fizice, in acest an vom investi 2.730.000 de lei in dotarea altor 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din Pitesti, Bacau, Brasov, Bucuresti, Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iasi, Harlau, Targu-Mures, Piatra-Neamt, Petrosani, Roman, Ploiesti, Sibiu, Botosani, Vatra-Dornei, Arad, Timisoara, Vaslui, Focsani, Cluj-Napoca, Oltenita si dezvoltarea de programe de educatie si suport pentru 5.000 de beneficiari din comunitati defavorizate.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii