ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-02-2016, ora 12:22

„Oras de 12 stele”, distinctie europeana pentru Iasi

Articol de Madalina Irimia
Municipiul Iasi a castigat titlul de Oras de 12 stele cu prilejul intalnirii anuale de informare si coordonare privind ”Saptamana Europeana a Democratiei Locale” (SEDL), eveniment organizat la sediul Consiliului Europei din Paris.
Dialog si multiculturalism

Distinctia „12 stele” a fost acordata pentru comunitatile si organizatiile care s-au remarcat prin activitati si initiative deosebite in anul 2015, pe tema „Traind impreuna intr-o societate multiculturala: respect, dialog, interactiune”. Participarea la nivel european la aceasta initiativa a fost una dintre cele mai semnificative din ultimii ani: 95 de participanti, dintre care 60 de orase si 35 de asociatii sau organizatii neguvernamentale din 29 de tari. Dintre acestea, doar 24 de orase sau asociatii au primit distinctia „12 Stele” pentru recunoasterea implicarii si organizarea unor evenimente deosebite. Municipiul Iasi a fost unul dintre cei 24 de castigatori ai titlului, alaturi de orase precum Strasbourg din Franta, Bruxelles din Belgia, Reggio Calabria din Italia, Katowice din Polonia, Falun din Suedia, Tibilisi din Georgia, Antalya din Turcia sau Ivano-Frankisk din Ucraina.

Iasi, oras al diversitatii

In cadrul SEDL 2015, care s-a desfasurat in luna octombrie, Primaria Municipiului Iasi a organizat o serie de evenimente cultural-artistice dedicate minoritatilor din Iasi. Actiunile au avut loc in Centrul de Cartier „Alexandru cel Bun”, remarcandu-se conferinta sustinuta de Catalin Botosineanu, de la Arhivele Nationale ale Romaniei din Iasi, cu tema „Scolile minoritatilor din Iasi in perioada interbelica”, un dialog cu Margareta Hertanu, presedinta Asociatiei „Pro Roma” Iasi, cu tema „Traditia, datinile si obiceiurile la romi”, precum si o expozitie de 22 tablouri dedicate minoritatilor, realizate in cadrul Proiectului „Istoria minoritatilor – o abordare cultural artistica a diversitatii”, finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, Mecanismul Financiar SEE 20092014.

Cooperare europeana

Premiile „Oras de 12 Stele” au fost decernate de doamna Gaye Doganoglu, vicepresedinte al Congresului European al Puterilor Locale si Regionale si coordonatorul politic al SEDL, care si-a aratat interesul si disponibilitatea de a veni la Iasi pe parcursul editiei 2016 a Saptamanii Europene a Democratiei Locale sau la evenimentele ce vor fi organizate in Iasi, precum si disponibilitatea acordarii de sprijin pentru o infratire cu un oras din Turcia. In cadrul dezbaterilor, au fost identificate si noi oportunitati de cooperare si infratire cu orasul Katowice din Polonia, un oras de aproximativ 300.000 locuitori, cu numeroase puncte de interes comune cu municipiul Iasi.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii