ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
13-09-2014, ora 08:51

Operfado, un spectacol grandios in aer liber, la Iasi

Articol de Ana-Maria Onofrei

Opera Nationala Romana Iasi invita iesenii la un grandios spectacol “Magia serii in sunet si lumina“, editia a IV-a. Spectacolul inedit va deschide stagiunea 2014- 2015, maine, 14 septembrie, de la ora 20.30, si va avea loc in aer liber, pe esplanada Teatrului National Iasi.

Am vrut sa venim cu o noutate: sa nu mai folosim, ca de obicei, opere celebre, coruri si uverturi celebre. Este o coincidenta fericita ca si Elena Mosuc si invitatii din Portugalia au fost liberi si am putut sa facem impreuna aceasta deschidere de stagiune, care va fi inedita si unica. O sa incepem noua stagiune in forta. In loc de doua spectacole, vor patru spectacole - eveniment in regia maestrului Andrei Serban.”, a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Nationale Romane din Iasi.

Invitati speciali vor fi soprana Elena Mosuc, belcantista renumita pe marile scene internationale, Goncalo Salgueiro (Portugalia), alaturi de Guilherme Banza (chitara portugheza), Rogerio Ferreira (chitara clasica) si orchestra Operei Nationale Romane Iasi. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeselea, laureat al Galei Premiilor Operelor Nationale 2014.

Goncalo Salgueiro: „Sunt foarte fericit sa fiu iar la Iasi. Intotdeauna este o placere sa cant cu una din cele mai bune voci din lume, Elena Mosuc. Este un concert special, este unic in lume. Fado, musicalul si opera sunt lucrurile mele preferate si sunt foarte fericit ca le pot face aici. Ma bucur ca sunt in Romania. Este o tara minunata. Imi plac oamenii, imi place mancarea, imi place totul.”

Spectacolul va cuprinde arii de opera si de musical, precum si cantece fado, incununate de jocuri de lumini, lasere si artificii si va fi transmis online pe www.operaiasi.ro.

Fado este o muzica descrisa ca fiind „cantecul popular urban al Portugaliei”. Exprima singuratatea, melancolia, dorul, chiar si o viziune fatalista asupra sortii. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a aparut in Lisabona la inceputului secolului al XIX-lea. Astazi este o marca a limbii si culturii portugheze, adaugata in 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii