A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713497790.812.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Oficial: Spitalul Regional de Urgenta din Iasi va fi construit in Moara de Vant
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-11-2016, ora 08:08

Oficial: Spitalul Regional de Urgenta din Iasi va fi construit in Moara de Vant

Articol de Cristian Amariei
Spitalul Regional de Urgenta de la Iasi va fi construit in zona Moara de Vant. Decizia este finala, ea fiind anuntata de catre primarul Mihai Chirica, in urma unei intrevederi cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, cat si cu oficiali ai Autoritatii Aeronautice Civile Romane.

„Alaturi de domnul Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean, am fost vineri, 28 octombrie, la Bucuresti, in special pentru discutii cu reprezentantii Autoritatii Aeronautice Civile si ai Ministerului Sanatatii. Am vrut sa lamurim si daca sunt sau nu inconveniente, plecand de la disputele pe marginea amplasamentului Spitalului Regional de Urgente. Concluzia a fost una pur tehnica. Zona unde va fi construit spitalul se afla la 2,2 kilometri de zona I de protectie a Aeroportului. Mai mult, terenul propus se afla pe partea cealalta a dealului fata de Aeroport, sub coama dealului. Nici nu se vede din strada. Spitalul va fi construit dupa un model suedez, sectiile fiind repartizate in trei module, de patru, cinci, respectiv sase niveluri, conectate de un corp central. Conform discutiei avute cu reprezentantii Autoritatii Aeronautice Civile, putem construi in anumite zone pana la 12-15 niveluri. Asadar, construirea spitalului nu va afecta in niciun fel activitatea Aeroportului”, a anuntat edilul.

Darea in functiune a spitalului s-ar putea face in 2020.

2.500 de locuri de munca

Pentru acest obiectiv, municipalitatea a alocat un teren de 23 hectare intre strada Moara de Vant si bulevardul C. A. Rosetti, la aproximativ 300 de metri de bulevard. Pentru spital vor fi suficiente 10 – 12 hectare, existand astfel posibilitatea unei viitoare extinderi. Forma spitalului, asemanatoare cu cea a unui terminal de aeroport, va permite extinderea prin construirea de noi module si prelungirea corpului central. in total, spitalul va dispune de 750 – 780 de paturi. in cadrul acestuia ar urma sa lucreze aproximativ 2.500 de cadre medicale.

„Spitalul va avea si sectie de arsi. Daca spitalele regionale ar fi fost construite atunci cand s-a spus ca vor fi construite, cazul Colectiv ar fi aratat altfel. Se puteau distribui 60 de oameni intre spitale”, a spus Mihai Chirica.

Acesta a precizat care sunt urmatorii pasi care trebuie facuti. „Decizia privind dezmembrarea unui teren de 10 – 12 hectare si Hotararea de Consiliu Local privind transmiterea acestuia in proprietatea statului le vom transmite Ministerului Sanatatii. Cei de la minister vor face memorandumul in vederea initierii Hotararii de Guvern, care va fi initiata de catre Ministerul Dezvoltarii. Dupa finalizarea acestui pas, cele doua ministere se prezinta in fata Comisiei Europene pentru obtinerea finantarii. Beneficiarul fondurilor este Ministerul Sanatatii”, a mai spus Mihai Chirica.

Investitie de 150 – 200 milioane de euro

Suma necesara pentru construirea spitalului ar urma sa se ridice la 150 – 200 milioane de euro. Din total, 50 milioane de euro vor fi asigurati de Comisia Europeana, iar alte 50 milioane de euro dintr-un credit contractat de Guvern la Banca Europeana pentru Investitii. Restul fondurilor ar urma sa fie asigurat tot de Guvern, prin bugetul de stat. Edilul a mentionat ca in zona spitalului vor fi construite mai multe facilitati conexe activitatii sanitare, respectiv locuinte pentru rezidenti sau centre de cercetare.

„Avem solicitari din partea Mitropoliei pentru un campus, dar si din partea celor de la Colegiul Wurmbrand, tot pentru un campus. Noi, la randul nostru, am discutat cu cei de la Universitatea «Al. I. Cuza» si Universitatea Tehnica pentru infiintarea unui campus IT”, a mai spus primarul.

Cum va fi asigurat accesul

Pentru asigurarea accesului la spital, urmeaza sa fie construit un drum de acces din bulevardul C. A. Rosetti. Pacientii proveniti din judetul Botosani vor putea fi adusi la spital direct pe DN24, dinspre stefanesti, si vor intra direct pe bulevardul C. A. Rosetti. Pacientii din celelate judete ale Moldovei vor fi adusi pe soseaua de centura pana la Letcani. De acolo, ambulantele vor urma drumul strategic prin Bogonos, pana la Vanatori, de acolo intrandu-se pe bulevardul C. A. Rosetti.

Drumul judetean 248B Letcani – Bogonos – Horlesti este realizat din beton, fiind circulabil, dar in conditii neadecvate transportului bolnavilor. Primarul a precizat ca drumul va fi reabilitat, pentru a fi adus la un nivel corespunzator. Reabilitarea ar urma sa se faca de catre Consiliul Judetean, in cadrul masterplanului drumurilor judetene.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (4)  
johhnyFox,  12.07.2017 16:35

gwttmksa8p9gh2k49s google google 7lmbhs373r752s76qx

   
johhnyFox,  12.07.2017 05:54

63skhxuye1bb4xzprm google google kaa7gt10tpn0n4xjgq

   
JerryKah,  03.07.2017 07:57

9ph4a6hiefibdqdgf9 google google t18g5o86sts4uns9rh

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii