ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-05-2014, ora 13:21

O noua materie obligatorie in scoli

Articol de Alexandra Stefanescu

Camera Deputatilor a adoptat proiectul lui Tudor Ciuhodaru prin care educatia pentru sanatate devine disciplina de studiu obligatorie in unitatile de invatamant predata de personal specializat.

Deputatul considera ca acest proiect va realiza trei deziderate majore: educatie si informare corecta din punct de vedere stiintific realizata de personal specializat, impact crescut la nivel populational cel putin prin prisma rigorilor de evaluare din invatamant, eliminarea comportamentelor de risc prin dobandirea unor comportamente profilactice si sanogene cu efecte benefice atat asupra sperantei de viata si a calitatii vietii cat si asupra rducerii cheltuielor din sistemului sanitar.

Concret, prin acest proiect de lege, se include disciplina educatie pentru sanatate ca disciplina obligatorie de studiu la toate nivelurile sistemului national de invatamant. Planul cadru si programa nationala precum si conditiile ce trebuie indeplinite de personalul didactic ( medici, psihologi, juristi, etc) pentru disciplina educatia pentru sanatate se aproba prin ordin comun al Ministrului Educatiei Nationale si al Ministrului Sanatatii. In multe tari educatia pentru sanatate este obligatorie in scoli, incepand din clasa intai pana intr-a douasprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe si materiale didactice adecvate varstei. Educatia pentru sanatate permite celui ce urmeaza o institutie de invatamant sa dezvolte cunostintele, deprinderile si abilitatile necesare pastrarii si ameliorarii sanatatii, profilaxiei bolilor si preventia comportamentelor de risc dar si cele utile acordarii primului ajutor”, a declarat medicul iesean.

Sunt in continua crestere comportamentele de risc la tineri precum consumul de alcool si droguri reflectate in cresterea absenteismului, abandonului scolar si a delicventei juvenile. Educatia necorespunzatoare in domeniul sanatatii reproducerii a dus la cresterea comportamentelor sexuale de risc legate de varsta inceperii vietii sexuale, lipsa mijloacelor de protectie sau cu parteneri multiplii tradus prin cresterea numarului de mame minore si patru nedorite locuri fruntase la nivel european si mondial mortalitate prin avort, mame minore, abandon de copii in maternitati si mortalitate infantila.

1. locul 1 in Europa mortalitate cauzata de intreruperi de sarcina

2. locul 1 in lume la abandonude copii in maternitati

3. locul 1 in lume la rata mortalitatii infantile

4. locul 1 in Europa si 2 in lume la avorturi primitive

5. locul 1 in Europa la bolnavii de hepatita B si C

6. locul 1 in Europa la cancerul de col uterin

7. locul 1 in lume la incidenta bolilor cardio-vasculare

8. ultimul loc in Europa la donatori de organe

9. ultimul loc in Europa la prevenirea gripei

In Romania tot podiumul cauzelor de deces e ocupat de afectiuni asociate cu factori de risc cu determinism comportamental (fumat, alimentatie, sedantarism, obezitate, relatii sexuale neprotejate) corectabili prin educatie. Afectiunile sunt reprezentate de boli cardiovasculare (733,06 decese/100.000 locuitori), tumorale (186,86 decese/100.000 locuitori), boli repiratorii si digestive (cate 69,25 decese/100.000 locuitori). Pentru a deveni cu adevarat eficiente aceste ore de educatie pentru sanatate trebuie sa depaseasca etapa informarii sporadice si superficialel Acest lucru se poate realiza doar prin transformarea educatiei pentru sanatate in disciplina obligatorie predata de personal specializat in toate institutiile de invatamant”, conchide Ciuhodaru.

Foto: craiova.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
PhyllisJap,  10.02.2017 09:34

wh0cd77056 CIALIS

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii