ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-10-2015, ora 08:38

Nou record la Iasi. Cu ce alcoolemie a fost depistata o femeie

Articol de Cristian Amariei
O soferita de 54 de ani a fost adusa la spital in pentru examen clinic si recoltarea de probe biologice in vederea stabilirea alcoolemiei. Pacienta a fost depistata cu 1,30 g/l alcool pur in aerul expirat de Politia Rutiera dupa ce fugise de la locul accidentului soldat cu avarierea unui autoturism. Este cea mai mare valoare depistata in aerul expirat la o femeie aflata la volan ce corespunde unei alcoolemii de coma. Nu e insa cea mai mare valoare la femei, recordul national a fost stabilit la Iasi la Spitalul de Urgente ,,Sfantul Ioan” -alcoolemie de 7,60g o%.
De remarcat ca soferitele reprezinta mai putin de 2% din totalul celor ce ajung la UPU pentru recoltarea de probe biologice. Peste 70 % dintre soferii bauti sunt cei de la sfarsit de saptamana, repartitia in ordine descrescatoare fiind duminica, vineri si sambata iar cea mai mare pondere in timpul saptamani a fost miercuri (15,79%) corelat cu numarul mari de recoltari din aceasta zi. Cei mai putini soferi bauti au fost martea (5,36 %).

Toleranta legislativa si faptul ca multi scapa cu pedepse cu suspendare si isi redobandesc cu usurinta carnetul duc previzibil la cazuri precum cel al politistului accidentat grav de un sofer cu alcoolemie de 1,65g%0. Reamintim ca alcoolul va afecteaza viteza de reactie, judecata si simtul orientarii si va face mai vulnerabil la accidente. De aceea atunci cand sunteti cu masina: nu cedati presiunilor anturajului; nu uitati ca trei pahare multiplica de 10 ori riscul de accident rutier; nu insistati sa ajungeti acasa cu masina personala ci alegeti alti modalitate de a ajunge acasa (transport public, taxi, un prieten in rolul ,,soferului de serviciu”). Din punct de vedere medicolegal:a) 0,0 mg/l este nivelul de alcoolemie acceptat de legislatia romaneasca;b) 0,4 mg/l de alcool pur in aerul expirat este limita peste care politistii au dreptul de va obliga la recoltarea de probe de sange. c) 0,8 mg/l este limita conceentratiei de alcool pur din sange peste care conducatorilor auto li se intocmeste dosar penal.

Proiectul meu a asigura toleranta zero la alcool in trafic am propus un proiect ce legislativ prevede patru tipuri de masuri concrete: dublarea si chiar triplarea pedepselor cu inchisoarea pentru alcoolemie penala sau consum de stupefiante, cresterea duratei de suspendare a permisului la 5-10 ani pentru alcoolemie penala si la 6 luni-1 an pentru contraventii, majorarea cu 10 ani duratei de suspendare permisului pentru consumul de alcool si stupefiante atunci cand se repeta aceeasi fapta intr-un interval de 5 ani de la resituirea permisului si imposibilitatea reducerii sanctiunilor aplicate pentru alcool si droguri. Pana cand va fi adoptat alcoolul la volan va face noi victime.”, a declarat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii