A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713958500.0646.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

"Noile realitati teatrale" au atras spre FITPT peste 18000 de spectatori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
15-10-2014, ora 12:21

"Noile realitati teatrale" au atras spre FITPT peste 18000 de spectatori

Articol de Madalina Irimia

Cea de-a VII-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar a atras spre noile formule de teatru, care au constituit tema actualei manifestari, peste 18000 de spectatori in 8 zile de festival, la 24 de companii din 15 tari ale lumii, in salile Teatrului Luceafarul, pe esplanada Teatrului, Lacul Ciric, in holul Palatului Culturii, in auditorium Palas, Carturesti, British Council, American Corner, Colegiul National "Mihai Eminescu".

Cifra este un record al evenimentului, in conditiile in care intrarea la spectacole s-a facut pe baza de bilet, plata unui bilet echivalind cu un gest de respect fata de munca de creatie si de recunoastere a valorii produselor culturale. Intr-un top neoficial al preferintelor publicului, pe primele pozitii s-au plasat Iona pe lacul Ciric, Putin schiaza, in cortul militar din holul Palatului Culturii, Mozart Steps, Teatrul National "Radu Stanca", Panica, Teatrul "Nottara" Bucuresti, O corabie pe valuri: Odiseea, Compania Philippe Genty, Lacrimi de crocodil Dachtheatre Austria, Inghet, tremur, transpir, Teatrul Tineretului Karlsruhe, Iluzii Teatrul Act, Domnul Molsk (Olanda/Norvegia), Copii rai, Compania ArtNoMore si WASP,care s-au jucat cu casa inchisa. Programul bogat, variat si dens a fost alcatuit in asa fel incit fiecare spectator cu sufletul tinar, curios sa descopere noi realitati teatrale, sa gaseasca ceva potrivit asteptarilor si preferintelor sale.

Pentru peste cei 300 de oameni implicati in eveniment, FITPT a devenit si ocazia unor intilniri care vor dezvolta proiecte ulterioare. Prezenta la Iasi, Cordula Nossek, director artistic al Festivalului International Mistelbach Austria, ajuns acum la a 36-a editie, a fost surprinsa de modernitatea esantioanelor de teatru itinerate la Iasi. Urmarind si citeva dintre productiile Teatrului Luceafarul, doamna Nossek a lansat o invitatie oficiala artistilor ieseni pentru anul 2015, in Festivalul de a carui organizare se ocupa.

Olandezul Etienne Borgers a fost impresionat de Parcul Copou si de Teiul lui Eminescu, al carui nume l-a retinut ca fiind cel mai important poet al romanilor. Katerina Bartosova, directoarea lui Divadlo Lisen ehia a remarcat "drumul foarte lung pana la Iasi, absenta autostrazii, disconfort compensat insa de atmosfera foarte placuta si organizarea impecabila a Festivalului".

Sylvain Buc, Compania Philippe Genty: "Dorim sa va multumim pentru lucrurile extraordinare pe care le-ati realizat. Ne-am simtit foarte bine la Iasi, in Romania, unde nu mai fusesem pina acum."

Toate companiile din strainatate selectate in FITPT s-au aflat in premiera in Romania, la Iasi in exclusivitate nationala. Iar prezenta lor a fost posibila si datorita parteneriatelor organizatorilor cu Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Cultural German, landul Baden Wurttemberg, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian, Centrul Ceh, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, British Council.

     
Tag-uri: iasi, fitpt, final
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii